Cultura 08/05/2015

Andorra enceta la tercera participació a la Biennal de Venècia

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha inaugurat aquest divendres al vespre el pavelló del Principat d'Andorra a la 56a edició de la Biennal d'Art de Venècia

Ana
3 min
Un moment de la inauguració del Pavelló andorrà a la Biennal de Venècia / GOVERN D'ANDORRA

Andorra la VellaLa ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha inaugurat aquest divendres al vespre el pavelló del Principat d'Andorra a la 56a edició de la Biennal d'Art de Venècia, que arrenca oficialment aquest dissabte, i que estarà obert fins el proper 22 de novembre. Tal com ha destacat el Govern en un comunicat de premsa, en el seu discurs inaugural la ministra ha posat de manifest que la Biennal de Venècia és "el millor aparador internacional de l'art que es fa avui" i ha celebrat el fet que "per tercera vegada hem pogut acomplir una fita històrica per a les arts d'Andorra en aquest trajecte cap al coneixement i la difusió de l'art i la cultura".

Gelabert també s'ha mostrat convençuda que "el temps, imparcial amb tothom, ens permetrà deixar una empremta que serà testimoni fidel de les inquietuds artístiques de la nostra societat".

El pavelló andorrà és l'Spiazzi Castello 3865, en ple centre de Venècia, a 900 metres de la plaça de Sant Marc i a 300 metres de l'Arsenale. El Principat hi és representat per Joan Xandri i Agustí Roqué, amb el reclam de 'Paisatges Interiors' / 'Inner Landscapes' englobats en una biennal que té com a títol 'All the world's futures'.

Roqué i Xandri, els representants andorrans

En relació als representants andorrans, Gelabert ha qualificat Roqué com "possiblement l'artista andorrà amb la millor trajectòria i amb multitud de vivències internacionals". L'escultor es presenta a la Biennal amb 'Inside Inside', una instal·lació integrada per tres peces de nova creació i realitzades a mida per l'espai del pavelló d'Andorra.

Per primera vegada, Roqué s'atreveix a introduir el vidre com a material creatiu en la seva obra. Les escultures han estat dissenyades com un circuit per tal que el visitant explori els espais, els buits i les visions que s'hi troben.

En relació a Joan Xandri, Gelabert l'ha valorat com "un artista que ha treballat internacionalment i que, finalment, ha tornat a Andorra impregnat dels perfums i els colors d'altres cultures". En aquest cas, el pintor presenta l'exposició 'Ànima compartida', integrada per prop de 50 quadres disposats al terra, que se solapen els uns amb els altres.

La majoria d'aquestes pintures, originals per a aquesta exposició, són d'animals reals i imaginaris que, segons l'autor, són un vincle entre la natura i l'home. Xandri proposa amb la seva obra una reflexió sobre el dret a la intimitat i el retorn als valors bàsics de l'individu davant d'un món globalitzat.

Gelabert ha aprofitat per fer un repàs a la situació actual al país. "Amb la creació de les escoles d'art, la construcció de la sala d'exposicions del Govern i el naixement de la Mostra d'Art, els artistes del país van poder començar a ensenyar, tímidament, els seus treballs", ha assegurat i ha afegit que "més recentment, amb els Tallers d'Art, una bona colla de joves artistes han pogut reflexionar al voltant de l'art".

Andorra, lloc d'inspiració d'artistes

Gelabert també ha recordat que "durant molts anys, Andorra va ser un lloc on hi van trobar inspiració molts artistes com Joaquim Mir o Josep Viladomat, mentre que als anys 50 i 60 del segle passat van arribar els primers pintors a instal·lar-se al nostre país, com Sergi Mas, Francesc Galobardes, Carme Massana, Carme Mas i molts altres que van continuar pouant la seva inspiració en la natura i les arrels tradicionals".

La ministra de Cultura, Joventut i Esports ha reconegut també la tasca del comissari de la mostra andorrana, Henry Périer, i ha afegit que Andorra s’exposa a la Biennal "amb molta humilitat, però amb el convenciment que els artistes andorrans que hi han participat han mostrat una part de la nostra personalitat que ens fa sentir més propers a ciutadans d’arreu del món que, moguts per les mateixes inquietuds, mostren el millor dels seus artistes".

stats