Cultura 01/10/2015

L'ONCA integra les persones amb risc d'exclusió social mitjançant la música

Durant el mes d'octubre tindrà lloc una prova pilot amb una vintena d'usuaris de l'EENSM

Ana
2 min
La responsable del programa, Queralt Prats, i el director artístic de l'ONCA, Gerard Claret, durant la presentació del projecte./M.B. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern d'Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, patrons de la Fundació ONCA, han iniciat el programa socioeducatiu 'Comunitat i impacte social' que pretén acostar la música a persones amb un elevat risc d'exclusió social i amb dificultats per accedir a la música. Dins d'aquest programa s'ha posat en marxa la prova pilot 'Musica't', que segons ha explicat Gerard Claret, director artístic de l'ONCA, està dividida en dues vessants, "posar la música a l'abast dels més vulnerables, fer-los partícips, i a més, orientar els professionals del país perquè puguin treballar en projectes socials".

La primera sessió ha tingut lloc aquest dijous amb professionals col·laboradors, en aquest cas, David Sanz, cap del servei de l'Institut de Música del Comú d'Andorra la Vella, Laia Capdevila, viola de l'ONCA, Joan Hernández, músic, actor i professor de teatre, i Lumi Sada, professora de música del Comú d'Escaldes-Engordany. La responsable del projecte, Queralt Prats, ha explicat que ja ha pogut tenir el primer contacte amb ells i els ha donat a conèixer les eines de treball per poder tractar amb el col·lectiu amb qui ja han tingut la primera presa de contacte.

Les tres sessions restants que formen part de la prova pilot tindran lloc els dies 8, 16 i 22 d'octubre amb dos grups de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, que sortiran del seu entorn habitual per anar a l'Institut de Música de la capital. Està previst que participin una vintena de persones dels grups Xeridell -tallers ocupacionals-, i del Centre de Dia, que tindran l'oportunitat d'escoltar música en directe i experimentar amb diferents instruments i elements del seu entorn.

Prats ha explicat que la prova pilot pretén establir paràmetres de funcionament i ser un espai de reflexió, ja que, "no sabem els resultats". Després de l'última sessió hi haurà una reunió entre els responsables del projecte per avaluar els resultats i pensar en el seu futur. Tanmateix, no es descarta que els artistes formats durant aquestes sessions puguin continuar donant vida al projecte o fins i tot, que els participants puguin arribar a oferir un concert.

stats