Cultura 09/06/2015

Numismàtica per entendre la història clàssica

Una mostra instal·lada al Fons d'Art de Crèdit Andorrà repassa la història de Grècia i Roma a través de les seves monedes

Ana
3 min
L'exposició s'ha presentat aquest dimarts / G.LL.T.

Andorra la Vella'Monedes gregues i romanes: valor i missatge' és el títol de l'exposició que han organitzat la Fundació Crèdit Andorrà i la Fundació Abadia de Montserrat, 2025. Aquest dimarts se n'ha donat a conèixer el contingut, i a partir d'aquest dimecres i fins al proper 4 de setembre es podrà visitar, amb reserva prèvia, al Fons d'Art de Crèdit Andorrà. Es tracta d'una selecció de peces procedents del Fons de Montserrat i prové, d'una banda del fons numismàtic de l'Abadia de Montserrat i, de l'altra, de la col·lecció de monedes del numismàtic Josep Albert Anguera. A través d'aquestes monedes i de la seva història, es pot fer un recorregut de prop de deu segles, des de Grècia fins a Roma.

Les peces provinents del Fons de Montserrat van ser recopilades pel monjo biblista Bonaventura Ubach que, a més, era un expert orientalista. Es tracta d'un conjunt de peces que pertanyen al període que comença al segle IV aC –l'època grega del domini macedoni-, recorre els anys de la República romana, l'època imperial amb les seves províncies i el trasllat de l'Imperi a Bizanci. Tot plegat, fins arribar al segle V dC.

D'aquesta part de la col·lecció en sobresurten les monedes gregues que pertanyen als successors d'Alexandre el Gran, conegudes com a diàdocs, així com les monedes de l'època del domini romà a Palestina, i les de l'època imperial, encunyades a la província romana d'Egipte, que testifiquen la importància que els emperadors romans atribuïen a Alexandria.

Un total de 224 monedes exposades

Pel que fa a la col·lecció de Josep Albert Anguera, les monedes van de l'any 311 aC fins al 314 dC. Entre totes dues col·leccions sumen un total de 224 monedes.

Durant la presentació als mitjans de comunicació, la conservadora del Fons d'Art de Crèdit Andorrà, Gemma Martín, ha explicat que aquesta mostra permet "obrir el Fons d'Art" per tal que "la gent tingui l'oportunitat de veure una petita selecció d'obres d'art amb molta història".

Aquestes monedes, ha afegit Martín, d'una banda "ens donen a conèixer els motius que van dur a posar l'art al servei de la propaganda política i del poder". De l'altra, "ens expliquen l'existència pròpiament de la moneda".

Per la seva banda, Anguera, que també és comissari de l'exposició, ha posat de manifest que a través d'aquesta completa mostra numismàtica també es pot fer un recorregut històric al llarg d'aquests segles. Sense anar més lluny, es pot comprovar la prosperitat de cada època, fent un cop d'ull "als dissenys i, sobretot, als continguts de metall".

Així doncs, es pot constatar que, a mesura que baixa l'economia de l'Imperi "també baixa el nivell de plata de les monedes i, en canvi, va pujant el de coure". Anguera destaca, doncs, que "la moneda és una gran font d'informació per poder conèixer aquell període".

Personatges cèlebres a les monedes

A les monedes s'hi retroben personatges com Juli Cèsar, Octavi August, Marc Aureli i Cleòpatra, entre d'altres. També s'hi reflecteixen les grans regions i ciutats del món hel·lenístic i romà, com ara Egipte, Atenes, Roma o Alexandria.

Per tal de poder accedir a l'exposició, abans que es clausuri el 4 de setembre, cal fer reserva prèvia al telèfon 88 88 80. La visita a aquesta mostra és també una oportunitat per veure la principal col·lecció permanent d'artistes catalans de finals del segle XIX i de principi del segle XX, que integren el Fons d'Art de Crèdit Andorrà.

stats