Publicitat
Publicitat

Ordino també jutja contrabandistes

La parròquia recupera, després d'una quart de segle, la tradicional representació carnavalesca

La darrera vegada que Ordino va representar el 'judici dels contrabandistes', una obra de teatre d'origen medieval recuperada durant les dècades dels 50 i dels 80 del segle passat, va ser el 1992. L'espectacle, típic d'alguns pobles pirenaics que el representen durant les festes de Carnaval, es va fer a la parròquia durant una dècada, del 83 al 92. "No s'havia fet des dels anys 50 i va costar molt recuperar la tradició", explica Maria Soto, responsable de dinamització del Comú d'Ordino, qui recorda que els impulsors de la iniciativa van estar un parell d'anys parlant amb els més ancians de la parròquia perquè els expliquessin com es representava i què es deia al judici.

L'altra parròquia que representa l'obra és Encamp, però l'una no té res a veure amb l'altra. Si els encampadans aprofiten el judici per incloure reivindicacions d'actualitat i 'repassar' els polítics del moment amb un text viu, cínic i sarcàstic, a Ordino s'interpreta un text fixe que s'ha recuperat de la dècada dels 50. "Són contrabandistes d'abans", explica Soto. "Són una gent que arriba a la parròquia, que no se sap si són o no contrabandistes perquè van vestits normals, i com no s'assabenten de l'idioma, es crea una situació estranya: uns volen saber qui són els altres, uns tenen por dels forans i els forans tenen por dels carabiners... però al final acaben ballant tots plegats, amb la gent del poble i els carabiners", descriu la responsable de dinamització.

Enguany, com va passar durant els 80, també ha costat recuperar aquesta representació burlesca d'origen medieval. El Comú ho va intentar sense sort, per manc de temps, l'any passat, però per aquest 2017 el projecte tornarà a veure la llum gràcies a la implicació, a més del Comú, de l'Esbart, el Grup Folklòric d'Ordino i la Coral Casamanya.

Ja fa un mes que assagen per a la representació de dilluns de Carnaval, el 27 de febrer, a les 12 hores a la plaça major d'Ordino. "Esperem que sigui l'inici d'una època que duri més de mig segle", augura Soto. Després de la representació del 'judici dels contrabandistes', que comptarà amb danses folklòriques i música en viu, es repartirà entre els assistents una degustació de brou i carn d'olla. I a la tarda, ball de disfresses per a la canalla i xocolatada.