Cultura 21/06/2017

‘Plastic China’ i ‘Verso l’ignoto’ guanyen els premis Gall Fer Andorra i Gall Fer Vallnord del Picurt

Estan dotats amb 2.000 i 1.500 euros, respectivament

Ana
3 min
Foto de família amb tots els participants a l'entrega de premis. / M.M. (ANA)

OrdinoEls premis Gall Fer Andorra i Gall Fer Vallnord ja estan en mans de les produccions cinematogràfiques guanyadores. ‘Plastic China’ i ‘Verso l’ignoto’ han estat les premiades en les categories d’ecologia i esports, respectivament, en la mostra de Cinema de muntanya dels Pirineus, més coneguda com a Picurt. El Centre de Congressos d’Ordino ha estat la seu escollida per acollir la projecció de les pel·lícules i l’entrega dels premis, que s’ha celebrat aquest dimecres al vespre. El certamen, que va començar aquest dimarts, pretén apropar diferents obres, sobretot documentals d’antropologia social, etnogràfics, esportius i d’altres temes relacionats amb la cultura i el medi ambient.

'Plastic China', guanyadora del premi Gall Fer Andorra, narra la història d'una família xinesa que dedica la seva vida a classificar i reciclar els residus plàstics procedents d'Europa, els Estats Units i altres parts d'Àsia. La família que es retrata viu literalment entre les muntanyes de plàstic i la pudor repugnant de les incineradores. Les imatges expliquen una història universal de la desigualtat social. Segons el jurat, 'Plastic China' ha estat la guanyadora per ser un film universal que tracta un tema de medi ambient que està tenint un impacte global.

El film guanyador del premi Gall Fer Vallnord explica l'ascensió hivernal al Nanga Parbat, la novena muntanya més alta del món. La pel·lícula que s'envolta en un entorn espectacular del paisatge de muntanya, intenta respondre algunes preguntes sobre el perquè algú pot decidir passar fred per aconseguir arribar al cim. En aquest cas, el jurat ha destacat que 'Verso l’ignoto' és una excel·lent planificació, narració i muntatge, amb unes imatges espectaculars. El Gall Fer Andorra està dotat amb 2.000 euros i el Gall Fer Vallnord amb 1.500. Després de l’entrega de premis s’han projectat les pel·lícules guanyadores.

El jurat que ha atorgat aquests premis està format per quatre persones de prestigi en el món cinematogràfic: Pilar Montoliu, productora de films catalans; Carles Rodríguez, director del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona i de Noucinemart; Àlex Tena, que li posa la vessant més fotogràfica, ja que l’andorrà és documentalista cinematogràfic i fotògraf; i, finalment, Daniella Cecchin, amb una trajectòria consolidada dins de l’organització del Festival de Cinema de Trento. El jurat també ha volgut donar una menció especial a 'Woman and the glacier', que optava al premi Gall Fer Andorra, per als riscos artístics i d’estil que assumeix la pel·lícula on els silencis i el treball sonor ajuden a entrar dins del glaciar.

Abans de l’entrega de premis, la jornada a Andorra ha començat a les cinc de la tarda amb la projecció de 'Holy unholy river' i 'Alaska', dos dels films que competien en la secció d’ecologia. El plat fort de la tarda ha estat la reestrena d'‘Ordino una altra Andorra’, un documental del 1982 realitzat pel director andorrà Jordi Gigó, que mostra la parròquia a nivell cultural i social durant aquells últims anys del segle XX.

L’onzena edició del festival, a més d’estar present aquest dimecres al Principat, s’està celebrant des d’aquest dimarts a la Seu d’Urgell, Alàs i Artedó, i s’allargarà fins al proper 24 de juny. La cloenda del festival se celebrarà al poble d’Artedó, on es farà un homenatge al director i guionista de cinema català Marc Recha i s’entregaran els dos premis pendents, el Gall Fer dels Pirineus i l’Internacional. En total, més de vint països estan participant en aquesta edició, entre els quals destaquen França, l'Índia, l'Argentina, Turquia, Mongòlia, els Estats Units, la Xina, el Perú, Eslovàquia, el Pakistan i Espanya.

La mostra de Cinema de muntanya dels Pirineus es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a la Seu d’Urgell. Enguany celebra els seus onze anys d’història, i ha ampliat la seva programació fins a Andorra i la població d’Alàs.

Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants de les muntanyes del món i del Pirineu. Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors sobre la realitat de viure a la muntanya i vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres de les fites de la mostra.

stats