Cultura 17/01/2017

La tradició fallaire de l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, a l'escudella d'Andorra la Vella

Els fallaires d'Andorra la Vella presenten un llibre sobre la tradició al Pirineu català coincidint amb el fet que els escudellaires han dedicat el plat d'enguany a la seva festa

M.t.
2 min
Intercanvi de motius festius entre fallaires i escudellaires / M.T.

Andorra la VellaEls fallaires han agraït que la Confraria d'Escudellaires de la capital els hagi dedicat el plat de l'escudella d'enguany amb la presentació del llibre 'Les falles del Pirineu', dedicat a la tradició fallaire de l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Es tracta d'una obra a càrrec de l'historiador Oriol Riart i de l'il·lustrador Sebastià Jordà, que per primera vegada han editat un volum per donar a conèixer, no només les festes dels diferents municipis, sinó també el procés d'elaboració que hi ha al darrere, el perquè de la tradició i el fet que es tracta d'una festa molt vinculada al propi territori, de tal manera que les falles venen determinades pel context natural més immediat.

L'acte s'ha fet coincidint amb els preparatius de l'escudella de Sant Antoni de la capital i s'ha aprofitat per fer un intercanvi de motius festius, de manera que els escudellaires han rebut un exemplar del llibre i els seus autors un plat de l'escudella d'enguany, que s'ha dedicat als fallaires d'Andorra la Vella. Precisament, el col·lectiu celebra enguany el 30è aniversari de la recuperació de la festa i aquest ha estat un dels primers actes de la commemoració. A més, també estan treballant en un llibre per recollir aquests trenta anys d'història a través del relat de les persones que hi van intervenir.

'Les falles del Pirineu. L’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà' se centra en les festes que celebren diferents municipis d'aquestes comarques catalanes, però també fan referència a la celebració de falles en d'altres punts del Pirineu, com és el cas d'Andorra. Tal com ha explicat el seu autor, Oriol Riart, van començar la recerca fa 10 anys, i es van adonar que eren festes molt locals i que no es coneixien entre elles. L'objectiu de la publicació, editada per Pagès Editors, és anar més enllà de l'explicació de les tradicionals baixades que tenen lloc per Sant Joan i explicar tot el procés fallaire que hi ha al darrere.

De la seva banda, l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella també està immersa en l'elaboració d'un llibre per explicar com es va recuperar la festa l'any 1987. El seu autor, que és enguany fallaire major, Albert Roig, ha explicat que l'objectiu és que la publicació es pugui presentar al juny, coincidint amb la cremada de falles, i que pretén recollir com es va fer la recuperació, que va ser possible gràcies primer a la figura de Pere Canturri i posteriorment de Fidel Solsona.

En el marc d'aquest 30è aniversari de la recuperació, també s'està preparant una gran trobada de fallaires que han participat en la festa al llarg d'aquests 30 anys, que coincidirà amb el cap de setmana de la recerca de l'Argolla de Fontargent. A més, també s'està negociant amb les institucions la possibilitat de visualitzar la festa al carrer, ja sigui fent un circuit interpretatiu pels llocs del Centre Històric per on circulin les falles o amb elements decoratius de la festa al carrer. D'altra banda, també han iniciat un seguit de xerrades a les escoles associades a la Unesco per tal de donar a conèixer la festa als adolescents.

stats