Cultura 20/05/2017

Sant Julià de Lòria s'acomiada de la 1a Trobada literària transfronterera

La soprano, Jonaina Salvador, ha estat l'encarregada de la cloenda de la trobada, amb la interpretació de 'El cant dels ocells' i 'Cançó d'amor i de guerra'

Ana
2 min
La cloenda de la 1a trobada literària transfronterera. / J.R. (ANA)

Sant Julià de Lòria'El cant dels ocells' de Pau Casals i 'Cançó d'amor i de guerra' de Pirineu han estat els dos temes escollits per la intèrpret andorrana, Jonaina Salvador, com a cloenda de la primera trobada literària transfronterera a Sant Julià de Lòria, durant aquest dissabte.

El conseller de Cultura de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, ha destacat la bona rebuda que ha tingut la iniciativa i ha afirmat que "per nosaltres ha estat tot un èxit perquè hem complert els nostres objectius". Debatre al voltant d'un tema d'actualitat mitjançant la literatura, engegar un projecte que traspasses les fronteres del Principat i convertir-se en un punt de trobada per diferents persones de diferents àmbits, han estat els tres objectius als quals ha fet referència Roig, com a punts claus per entendre la trobada. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que "era important engegar un esdeveniment com aquest perquè hi havia un buit al país", així mateix també ha posat en relleu "l'intercanvi de coneixements i contactes que s'ha aconseguit amb la trobada".

"Estic convençut que hi haurà més edicions de la trobada, així de clar es mostrava Roig, sobre la possibilitat de realitzar futures edicions de la trobada. Tot i això, el conseller també ha reconegut que "encara no hem detallat res, però si tenim la voluntat i el desig de fer-ho". Roig tampoc ha descartat que de cara a pròximes edicions la trobada es pugui realitzar en altres indrets de Catalunya, ja que "l'objectiu és ampliar aquesta iniciativa i implicar més entitats".

El Pirineu com un pas de refugiats, Andorra en temps de guerra, la figura de Pau Casals i el lligam entre frontera i literatura de ficció, han estat els principals temes que s'han abordat durant aquest dissabte a les diferents taules rodones, que han comptat amb la presència d'escriptors, historiadors i periodistes del Principat i Catalunya.

Claude Benet, Teresa Cairat, Roser Porta, Albert Villaró, Josep Maria Figueres i Jean Lluis Blanchon, han estat alguns dels especialistes que han tingut l'oportunitat de compartir les seves reflexions, al voltant dels refugiats i el seu paper al llarg de la història, atès que en l'actualitat la problemàtica generada entorn dels refugiats continua sent un dels temes més candents en la societat europea i mundial.

En aquest sentit, durant les ponències s'ha tornat a apel·lar a Andorra, com una porta d'entrada i sortida de refugiats durant diverses etapes de la història moderna –Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial-. Tot i això, també s'ha volgut aprofundir en altres aspectes de la cultura i les arts relacionades amb la temàtica dels refugiats, com la figura del compositor Pau Casals i la literatura de ficció.

stats