Cultura 26/07/2017

Vuit concerts i vuit activitats per celebrar els 18 anys

El Festival Internacional Orgue&nd arriba aquest mes d'agost amb diferents novetats

Ana
4 min
L'arxiprest de les Valls, mossèn Ramon Sàrries; el cònsol menor d'Andorra la Vella, Marc Pons; i el director artístic del festival, Ignacio Ribas, durant la presentació del certamen. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Festival Internacional Orgue&nd arriba aquest any a la majoria d’edat i ho fa amb un seguit de novetats, entre les quals més concerts i activitats paral·leles, com ara visites guiades al Centre Històric d'Andorra la Vella amb la possibilitat de gaudir d'un concert de 30 minuts. La cita tindrà lloc al llarg del mes d’agost sota el fil conductor del lema ‘Somnis’.

En total, es faran vuit concerts i vuit activitats complementàries, tal com ha explicat el director artístic del festival, Ignacio Ribas, que ha remarcat que en aquesta edició es compta amb un major pressupost, de gairebé 30.000 euros, gràcies a una major implicació del comú d’Andorra la Vella, que se suma a la d’altres col·laboradors com la Fundació Crèdit Andorrà. La voluntat de la corporació comunal, tal com ha indicat el cònsol menor, Marc Pons, és que fins i tot aquesta col·laboració pugui derivar en un conveni “per a les properes edicions” per promoure “el patrimoni”, les vessants “educatives i culturals” i, fins i tot, que es pugui valorar en un futur incloure l’estudi de l’orgue a l’Institut de Música. A més, es pretén que aquesta col·laboració pugui destinar-se al manteniment de l’orgue de l’església de Sant Esteve d'Andorra la Vella, intentant implicar també a altres actors en aquestes ajudes.

El tret de sortida al festival es donarà el 9 d’agost amb un repic de campanes manual a càrrec del grup Amores que acompanyaran després Ignacio Ribas en l'estrena de la seva composició 'El jardí suspès' a l'església de Sant Esteve. El repic tindrà lloc a les 21.15 hores i es podrà escoltar a la plaça Príncep Benlloch i, tot seguit, es podrà assistir al concert amb l’obra de Ribas, una “meditació sobre el planeta que habitem”. El següent concert serà el dissabte 12 a les 21.30 hores a l’església de Sant Esteve i anirà a càrrec d’Olivier Vernet i Cédric Meckler, que repeteixen per segon any consecutiu.

El següent concert tindrà lloc en un escenari nou, el Museu del Tabac. Serà el dijous 17 d’agost a les 22 hores i anirà a càrrec d’Aaron Ribas i la percussió de Josafath Larios; el repertori girarà al voltant de danses populars espanyoles dels segles XVII i XVIII. Ja dissabte 19 tindrà lloc a les 21.30 hores la proposta ‘Músiques de la llum’ a l’església de Sant Esteve de la mà de l’organista Ignace Michiels. El dimecres 23 l’organista Susana García Lastra serà l’encarregada d’oferir el concert ‘Contrastos’ a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana. El dijous 24 es recupera el cinema amb el film ‘La terra de tots’ amb la interpretació a l’orgue de Lukas Grimm, un especialista en improvisació sobre cinema mut, tal com ha recordat Ribas. I ja el vuitè concert serà el que tindrà lloc el dissabte 26 a l’església de Sant Pere Màrtir, amb la interpretació a l’orgue de Francesco di Lernia i al corn alpí Carlo Torlontano, en una proposta “única i original”.

Activitats

Pel que fa a les vuit activitats paral·leles, cal destacar que es recuperen les classes magistrals, a les quals han confirmat, de moment, la seva assistència sis persones. Seran Olivier Vernet i Ignacio Ribas els encarregats de dur a terme aquestes formacions, que es complementaran amb una xerrada sobre l’autohipnosi i l’autosugestió per a la interpretació pública, no només de concerts sinó també de xerrades, que anirà a càrrec de Cédric Meckler, que també pronunciarà altra conferència el 14 d’agost sobre la trajectòria del duo que integra amb Vernet. En el marc d'aquestes classes magistrals també es farà un concert. Dissabte 19 a les 12 hores es podrà conèixer l’orgue de Sant Esteve a partir de les 12 hores amb Ignace Michiels i la tercera setmana d’agost, del 21 al 26, es durà a terme la proposta Matins amb orgue per conèixer el Centre Històric d’Andorra la Vella, a partir de les 11 hores, amb sortida des de l’oficina de turisme i que es completaran amb un concert de mitja hora que oferirà el director artístic del festival i també, potser, Lukas Grimm, el dia que faci la seva actuació.

La voluntat és fer conèixer l’orgue entre els turistes però aquesta proposta, segons Ribas, és oberta a tothom i tindrà un cost de 5 euros. També es recupera la iniciativa per mostrar als infants l’orgue, en aquest cas el d’Andorra la Vella i el de la Massana, els dies 22 i 23. I el dijous 24 se celebra la conferència sobre Vicente Blasco Ibáñez, del qual es commemoren els 150 anys del seu naixement i que completa la sessió de cinema, ja que la pel·lícula està basada en una obra d’aquest escriptor. I ja la darrera activitat serà la que permetrà conèixer l’orgue i el corn alpí, el dissabte 26 a les 11 hores a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes.

De manera paral·lela, Ribas ha destacat que continuen les converses amb el ministeri de Cultura per al reconeixement patrimonial dels orgues, la qual cosa podria facilitar el seu manteniment.

stats