Cultura 23/10/2017

Les biblioteques públiques s'obren als llibres digitals

En marxa l'eBiblio Andorra, un servei de préstec gratuït per a la lectura des de tauletes, mòbils o altres dispositius electrònics

Ana
2 min
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i la cap d'Àrea de Lectura Pública i Biblioteques, Inés Sanchez, presenten el nou servei de préstec digital. / C.G. (ANA)

Andorra la VellaEls amants de la lectura que prefereixen llegir a través de la tauleta o l’ordinador estan d’enhorabona. La Xarxa de Biblioteques d’Andorra ha llançat un nou servei de préstec de continguts digitals, de diverses temàtiques (també guies de viatge o llibres de cuina, o revistes especialitzades), per a diferents edats i també amb novetats editorials (com l’últim del Ken Follet, ‘Una columna de foc’; l’últim de l’Albert Villaró, l’’Escala del Dolor’, o ‘Nosaltres dos’, de Xavier Bosch’). Els llibres, de moment 350 títols en català, castellà, anglès i francès, es poden adquirir de manera gratuïta per un període de 21 dies (amb opció a una renovació), a través de la pàgina www.ebiblioandorra.ad.

L’eBiblio és un servei que permet garantir l’obertura de les biblioteques “les 24 hores els set dies de la setmana, 365 dies l’any”, tal com ha destacat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert. Contractar la plataforma (que és la que tenen la majoria de biblioteques públiques espanyoles) ha tingut un cost de 7.125 euros, mentre que l’adquisició de llibres digitals ha costat 2.825 euros, els quals s’han repartit les set biblioteques públiques del país, ha informat la ministra. Però els llibres s’aniran renovant, i per exemple per l’any vinent ja s’ha previst una partida de 4.000 euros en aquest sentit.

Per poder descarregar-se els llibres als dispositius electrònics (a excepció de Kindle, que no es compatible), cal donar-se d’alta amb el número del carnet d’usuari de les biblioteques i sol·licitar una contrasenya a qualsevol biblioteca del país. A partir d’aquí, es pot navegar per la pàgina, escollir el títol desitjat i descarregar-se’l si no està ja reservat. Quan finalitza el termini de préstec, l’usuari ja no el pot veure al seu dispositiu electrònic.

Un dels aspectes destacats de la plataforma és que també permet publicar continguts propis. Per exemple, es poden consultar els llibres dels Contes de Nadal participants al tradicional concurs anual.

La cap d’Àrea de Lectura Pública i Biblioteques, Inés Sanchez, ha recordat que cada vegada hi ha més gent que opta per llegir llibres en format digital, i que la demanda augmenta sobretot a l’estiu, que és quan els lectors marxen més de viatge. A la vegada, “també és una manera d’evitar la pirateria”, ha plantejat, perquè contribueix a evitar descàrregues il·legals. En qualsevol cas, “no és un substitutiu del format paper, sinó un afegit”, ha aclarit Sanchez.

El centre d’interpretació de Pal, una sala per a artistes andorrans

Durant la presentació del nou servei eBiblio Andorra la ministra ha informat que tot els continguts que actualment hi ha al Centre d’Interpretació Andorra Romànica de Pal, passaran al nou museu de Santa Coloma que s’està construint. Pel que fa al local de Pal, es convertirà en un espai on s’exposaran de manera temporal projectes d’artesania i d’artistes del país. Aquesta sala complementarà l’Artalroc, més contemporani, i l’Era del Raser a Ordino, centrat en difondre el patrimoni cultural.

stats