Cultura 15/06/2017

Els grans noms del jazz tornen a territori escaldenc

Tretze anys després, la parròquia rependrà l'Andorra Jazz Escaldes-Engordany, del 13 al 16 de juliol al Prat del Roure

Ana
2 min
La presentació de l'Andorra Jazz Escaldes-Engordany. / J.R.(ANA)

Escaldes-EngordanyTretze anys. Aquest és el període que ha necessitat la parròquia escaldenca per recuperar l'Andorra Jazz Escaldes-Engordany, un festival que durant vint anys va portar els grans noms del jazz a territori escaldenc. Amb aquesta vocació, el comú i empreses privades han decidit rellançar aquest projecte, per tal de portar artistes de primer nivell d'aquest estil musical al país.

Un vell conegut del festival, Chano Rodríguez, que ja va actuar en l'antic certamen, serà l'encarregat d'obrir el retorn d'aquesta iniciativa amb un estil de jazz-flamenc, el proper 13 de juliol a les 22 hores. Aquella mateixa nit també actuaran el trompetista Paolo Fresu i el pianista Uri Caine.

Precisament, Di Stefano ha recalcat de Fresu que és una de les figures més rellevants del jazz actual, atès que "possiblement és l'artista de jazz amb més concerts a l'any a Europa". Un dels plats forts arribarà el 14 de juliol a les 22 hores, amb l'actuació del compositor i baixista, Michael League, el líder del grup Snarky Puppy, i presentarà el seu nou projecte 'Bokanté'.

Però els grans noms no acaben aquí, el dissabte 15 de juliol a les 22 hores trepitjarà l'escenari del Prat del Roure el guanyador del darrer Grammy al millor àlbum de jazz instrumental, John Scofield. El nord-americà tornarà al festival després d'uns quants anys i ho farà convertit en una de les referències d'aquest estil.

La cloenda anirà a càrrec de Madeleine Peyroux, que va actuar per primer cop l'any 1996 amb el seu primer disc i ara "torna com una gran referent del jazz", segons ha recalcat la cap de Cultura, Anna Garcia. Una "aposta per la qualitat", tal com ha explicat el director de l'empresa organitzadora E. Sound, Massimo di Stefano, que també ha posat en relleu que la partida pressupostària dedicada als artistes és d'uns 45.000 euros. Una xifra important que s'explica pel "prestigi internacional dels artistes que vindran", segons ha destacat Di Stefano.

Per la seva banda, el conseller de Recursos Humans i Cultura, Salomó Benchluch, ha destacat que en el seu moment el festival va tancar les seves portes per l'elevat pressupost que requeria. Tot i això, el conseller ha explicat que ara que s'ha decidit reprendre el projecte desitgen que tingui continuïtat, atès que "és molt difícil plantejar-se objectius perquè no sabem anirà, però volem que això s'allargui molts anys". I és que Di Stefano també ha recalcat que "es tracta d'un projecte molt ambiciós".

La recerca de públic internacional és una de les prioritats pels organitzadors, ja que més enllà del públic andorrà també hi ha la voluntat d'arribar a gent dels països veïns. Tot i això, Benchluch ha manifestat que en aquesta primera edició després de tants anys es plantegen "un 70% de públic local i un 30% internacional". En aquest sentit, els preus del festival oscil·laran entre 15 i 35 euros i també es facilitarà un abonament pels quatre dies per 80 euros.

D'altra banda, l'estil musical iniciat als carrers de Nova Orleans tindrà continuïtat amb la realització de la 'Setmana de jazz al carrer', amb diferents concerts del 10 al 15 de juliol a les 19.30 hores a la plaça Coprínceps. Tricia Evy, Benjamin León Trio, Acoustic Guiri, Víctor de Diego Trio, Enma Fernández Band i Jazz a l'aula seran els grups encarregats d'amenitzar els visitants que s'apropin a la plaça escaldenca al vespre, gràcies a diferents estils del jazz. Un projecte que s'emmarca en el 33è Festival Internacional Colors de Música.

stats