Cultura 11/07/2016

La influència de l'art romànic i d'Andorra en Picasso

Un assaig explica les experiències viscudes pel pintor a Gósol, on cercava el primitivisme, que va trobar en l'art romànic i en les danses i rituals de fertilitat que encara se celebraven en aquest indret d'alta muntanya

Ana
2 min
L'església de Santa Coloma ha acollit aquest dilluns la presentació del llibre / M.T. (ANA)

Santa ColomaEl Govern ha editat un recull d'assajos interdisciplinaris dirigit per la historiadora de l'art Concepció Boncompte que porta per títol 'Picasso. De 'Pageses d'Andorra' a 'Demoiselles d'Avignon': un viatge romànic' i que dóna a conèixer la influència de l'art romànic en l'obra de Pablo Picasso i la relació que va tenir amb Andorra durant la seva estada al poble de Gósol l'estiu del 1906. L'estudi parteix del dibuix 'Pageses d'Andorra', gestat a Gósol, un poble que, tal com demostra la publicació, tenia uns forts vincles amb Andorra, i explica l'evolució que va fer l'artista fins a gestar l'obra 'Demoiselles d'Avignon', l'inici de la seva etapa cubista. Durant aquesta evolució, els autors de l'assaig expliquen les experiències viscudes per Picasso a Gósol, on cercava el primitivisme, que va trobar en l'art romànic i en les danses i rituals de fertilitat que encara se celebraven en aquest indret d'alta muntanya.

L'església romànica de Santa Coloma ha estat l'escenari de la presentació, aquest dilluns a la tarda, de l'estudi que parteix de la tesi de la historiadora de l'art i pintora Concepció Boncompte, i que es complementa amb les aportacions d'historiadors locals i internacionals sobre matèries fins ara no tingudes en compte en l'estudi de Picasso. Com a directora del recull d'assajos, Boncompte ha assegurat que es tracta del primer llibre "que aposta fermament per la influència de l'art romànic en Picasso", i s'ha mostrat convençuda que calia explicar-ho des de les fonts d'origen, les valls pirinenques, per aportar continguts fins ara inèdits.

Així mateix, el volum dóna a conèixer l'estreta relació que a principis del segle XX hi havia entre Gósol i Andorra, cosa que explicaria que Picasso s'hagués pogut trobar amb dues pageses del Principat a les quals va immortalitzar en un dibuix. A més, també s'explica que el poeta Apollinaire, en una carta dirigida a Picasso i a la seva amant Fernande, s'adreça a ells com a "chers andorrans", per la qual cosa Boncompte assegura que d'una manera o altra, Andorra va marcar l'estada de Picasso a Gósol, i que fins i tot "va mitificar el món d'Andorra".

L'edició, traduïda també a l'anglès, té una tirada de 1.500 exemplars i es distribuirà per tots els museus que tinguin obres de Picasso, als especialistes i als centres d'estudis picassians. La presentació ha comptat amb la presència de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que ha destacat que el contingut del projecte és motiu de reflexió i de satisfacció, i que posa en valor un dels elements culturals més significatius de la cultura d'Andorra, el romànic.

stats