Cultura 08/01/2016

La integració a vista de jove

Els participants del taller DocumentAND, joves d'entre 14 i 18 anys, expliquen en un documental estrenat aquest divendres la diversitat cultural d'Andorra la Vella

Ana
2 min
Un fotograma del documental que ha sortit de DocumentAND / J.D.

Andorra la VellaLa Central del Comú d’Andorra la Vella va organitzar aquesta tardor un taller de vídeo documental per a joves amb l’objectiu d’iniciar els participants en el llenguatge i la realització audiovisual amb el nom DocumentAND. Els nou participants, d’entre 14 i 18 anys, van acordar que el tema del documental seria l’experiència dels nouvinguts a Andorra i la integració al Principat. Aquest divendres han presentat el resultat, un treball de 10 minuts en què els joves s’han pogut “interrogar una mica sobre el tema que volien desenvolupar i com el podien traduir en imatges i en llenguatge audiovisual”, com ha explicat un dels tutors del taller, Joan López, de Produccions Pelegrines. López també ha detallat que el que buscaven era la mirada jove, atrevida, “sense els prejudicis d’una persona adulta”, entre els participants. El director del documental, David Moreno, ha qualificat la iniciativa de “genial” i ha demanat que se’n facin més tallers d’aquest tipus, no només documentals, perquè “és una oportunitat única que tenim a Andorra”.

Els joves realitzadors han estat felicitats pel nou cònsol menor de la parròquia, Marc Pons, fins ara conseller de Joventut, que ha afirmat que els objectius s’han assolit “amb escreix”. Pons també ha insistit que el tema que han triat els joves “és molt important”. “La diversitat cultural és un tema molt sensible per al Comú d’Andorra la Vella”, ha afegit el cònsol menor, que també ha avançat que es faran més coses així a la parròquia.

El taller va néixer, com ha explicat l’altra tutora del projecte, Sac-Nicté García, d’un premi del Curs de Voluntariat i Cooperació de la Universitat d’Andorra que els va portar a crear un taller que ja han organitzat amb similars característiques a diversos llocs, fins i tot a Bolívia. En l’edició d’Andorra la Vella van participar nou joves que van començar amb cinc sessions teòriques i pràctiques, tot i que amb els dies de filmació s’ha arribat a molts més.

García ha insistit que els joves ja controlen molt els recursos tecnològics –i molts d’ells també els artístics perquè estudien el batxillerat artístic–, però que el que volien era treballar el tema, per crear debat i “que la idea que sortís fos col·lectiva”. En aquest sentit López ha celebrat que hagin transmès la seva visió i experiència d’acollida i integració.

El director del documental, David Moreno, ha explicat, per la seva banda, que “l’organització ha sigut un dels punts que més hem treballat” i que amb tallers així els joves que ja tenen les bases i coneixements audiovisuals facin el treball com per arribar a “una cosa tangible”. Moreno s’ha mostrat molt satisfet per l’experiència viscuda, la bona resposta del públic i ha demanat que s’organitzin més propostes d’aquest tipus al país.

stats