Economia 02/06/2015

Alemanya i Espanya "lideren la recuperació a l'eurozona"

L'assessor d'Angela Merkel , Juegen B. Donges, ha assegurat que Alemanya i Espanya estan liderant la recuperació i Itàlia i França l'estan frenant. Ho ha dit en la inauguració del cicle de conferències Àgora MoraBanc

Ana
4 min
Donges durant la conferència / J.B. / MORABANC

Andorra la VellaEl reconegut economista i assessor de la cancellera alemanya Angela Merkel, Juergen B. Donges, ha assegurat que Alemanya i Espanya són els dos estats que estan liderant la recuperació a l'eurozona, mentre que França i Itàlia l'estan alentint. Ho ha dit aquest dimarts a la tarda en una conferència pronunciada en el marc d'Àgora MoraBanc -un nou fòrum de debat impulsat per l'entitat bancària- titulada 'Diagnòstic econòmic 2015, amenaces, reptes i oportunitats d'inversió a l'eurozona'.

Donges, que ha estat president del Consell Econòmic dels cancellers Kohl i Schröeder i que ha ocupat càrrecs d'alta responsabilitat al govern alemany i en organismes internacionals, ha assegurat que l'eurozona "ha sortit definitivament de la recessió i la recuperació està en marxa". Aquesta recuperació, però, ha alertat que "va a diferents velocitats i això és un problema". Una unió monetària "on no hi ha tipus de canvis i on al mateix temps no tenim un sistema de transferències financeres establertes, ja que no som una unió política, no pot funcionar a la llarga si no hi ha una convergència suficient".

L'economista també ha assegurat que de les quatre grans economies de l'eurozona, dues estan liderant la recuperació, Alemanya i Espanya, i les altres dues l'estan alentint, França i Itàlia.

En aquests darrers dos casos, el motiu és que, segons Donges, no estan duent a terme unes reformes fiscals i estructurals "suficients". En el cas de França, ha posat de manifest que, dels últims setze anys –des que existeix l'euro-, en onze ha incomplert l'objectiu de dèficit.

Espanya, un "país modèlic"

En el cas d'Espanya, en canvi, l'assessor de Merkel ha assegurat que "des d'Alemanya el veiem com un país modèlic, ja que ha entès la crisi i ha fet el necessari per sortir-ne". Ara, ha afegit, "està recollint els fruits de les reformes estructurals engegades els últims anys".

Això, ha assegurat que ja s'està notant en el mercat laboral, ja que si en el passat "calia una recuperació del 2,4% de l'economia perquè es comencessin a crear llocs de treball, ara això ja s'aconsegueix amb una taxa de creixement molt més baixa, a l'entorn de l'1,6%, gràcies al fet que els empresaris tenen més confiança i contracten més fàcilment".

Tot i això, ha alertat del risc que aquest creixement freni si "després de les eleccions generals previstes per al novembre hi ha els mateixos resultats que en aquestes darreres municipals i autonòmiques" i els partits d'esquerra i extrema esquerra aconsegueixen la majoria. En aquest cas, ha emfatitzat que "Espanya es convertirà en el proper problema de l'eurozona, i d'una envergadura major que la de Grècia, tenint en compte que és un estat molt més gran".

En el cas d'Alemanya, també ha volgut rebatre l'argument que diu que "l'economia alemanya va bé a costa de les altres economies de l'eurozona" pel fet que és molt exportadora. Ha remarcat que aquesta gran internacionalització i aquests alts nivells d'exportació també beneficien la resta d'economies de la zona euro, ja que "cada cop que augmenta un 10% l'exportació de l'economia alemanya, augmenten un 9% les exportacions dels socis europeus a Alemanya".

Crítiques a Tsipras

Donges també ha tingut paraules dures cap al govern grec liderat per Alexis Tsipras, tot assegurant que "quan s'entra en una unió monetària i econòmica, s'han d'acceptar les regles del club". "Si les acceptes, has de fer ajustaments, i si no les acceptes, doncs marxa", ha reblat.

També ha criticat el fet que "el Banc Central Europeu no estigui fent només política monetària sinó que també hagi començat a fer política fiscal", prenent decisions "que no representen una altra cosa que baixar artificialment les primes de risc dels països i reduir els tipus d'interès amb els que es financen els governs a uns nivells que no són coherents". Això, però, assegura que "als polítics els va molt bé perquè poden eludir el fet d'haver de prendre mesures impopulars".

Poca afectació en el turisme andorrà

En relació a Andorra, i en declaracions prèvies a la premsa, ha assegurat que el major creixement d'Espanya i de França es notaria si l'exportació de productes cap a aquests països tingués un pes important en l'economia del Principat –si ho fes a França se'n ressentiria, i si ho fes a Espanya en sortiria beneficiada-.

Pel que fa al turisme, un sector molt més important en l'economia del país, aquest major o menor creixement de les economies estrangeres l'afecten menys. Així doncs, ha conclòs que "el simple fet que l'economia francesa creixi poc no es traduirà en menys turistes francesos a Andorra", i a la inversa amb Espanya, per molt que creixi.

En relació a l'afer BPA, l'assessor de Merkel ha assegurat no tenir suficient coneixement del sistema financer andorrà com per poder opinar –tot i constatar que "abans el teníem en un altre capítol, però això ja és passat"-. Malgrat tot, i en termes genèrics, ha assegurat que "si l'han intervingut, alguna cosa haurà fet".

Aquesta conferència ha servit per inaugurar Àgora MoraBanc, una iniciativa que, tal com ha explicat la directora de Màrqueting, Comunicació i Qualitat del banc, Mireia Maestre, servirà per "escoltar les veus més destacades del panorama financer" a nivell internacional i permetrà "divulgar informació i coneixements de l'àmbit econòmic". D'aquesta manera, MoraBanc vol "ajudar a tenir una fotografia major de l'entorn globalitzat" en el qual vivim, i on qualsevol fet que succeeixi "per lluny que sigui, ens pot afectar".

stats