Economia 06/05/2015

Els Cierco volen que el FinCEN retiri l'avís d'acusació

Els accionistes majoritaris de BPA responen al FinCEN que el seu comunicat va ser "precipitat i desproporcionat" i consideren que "es basa en gran mesura en esdeveniments succeïts en el passat i ja judicialitzats"

ARA Andorra
3 min
Els germans Cierco acudint a la reunió amb el seu advocat aquest dissabte / J.D.

Andorra la VellaEls germans Higini i Ramon Cierco, a través de la firma d'advocats Lewis Baach, que representa els seus interessos als Estats Units, han respost aquest dimecres a l'escrit d'acusació del FinCEN del passat 6 de març –i fet públic el 10 de març– en relació a Banca Privada d'Andorra, justament dos mesos després de la seva emissió. Els accionistes majoritaris demanen es retiri l'avís d'acusació i que no s'emeti cap norma final en base a aquesta iniciativa, tenint en compte el tresor nord-americà ja va avisar que si la proposta de norma es porta a terme comportaria la prohibició a les entitats financeres dels Estats Units d'operar amb BPA.

Els accionistes majoritaris de BPA han expressat el seu desacord amb l'afirmació que la principal activitat del banc sigui el blanqueig de diners, i han assegurat que les manifestacions del FinCEN es basen en gran mesura en esdeveniments passats i ja judicialitzats, i que no identifiquen riscos imminents, perquè si haguessin detectat algun risc "l'haurien abordat immediatament". Els accionistes, a més, sostenen que "si el FinCEN hagués mantingut un diàleg confidencial amb el banc hagués pogut concloure que presentar aquest escrit era precipitat i desproporcionat".

Els auditors i els reguladors del Govern van aprovar els procediments de BPA

De fet, consideren que l'escrit del FinCEN va ser "especialment sorprenent" tenint en compte que van aprovar des del 2003 la contractació de les firmes d'auditoria KPMG i Deloitte per realitzar auditories anuals de prevenció de blanqueig de capitals. En aquest sentit, asseguren que aquestes firmes auditores, així com els reguladors del Govern "van aprovar els sistemes i mecanismes de compliment normatiu de BPA", que confirmen que "BPA complia amb les lleis i regulacions de prevenció de blanqueig de capitals". De fet, indiquen que les auditories més recents, dels exercicis 2012 i 2013, mostren un banc amb unes "robustes i constants actualitzacions dels seus controls sobre blanqueig de capitals" en la línia dels requeriments legals i utilitzant eines reconegudes internacionalment per a la captació i monitorització contínua dels seus clients.

A més, també adverteixen que els germans Cierco no eren els responsables de la gestió diària del grup BPA, però que sí que van establir una estratègia de creixement responsable, "contractant professionals qualificats, incloent equips específics i especialitzats en compliment normatiu, i comptant amb informes de gestió d'auditors externs i de reguladors per assegurar els sistemes de control apropiats".

Els Cierco també recorden que no han pretès evitar l'escrutini de les seves operacions limitant el seu negoci en un país petit com Andorra, sinó que van ser el primer banc andorrà a entrar al mercat espanyol "acceptant voluntàriament els requisits de 'reporting', compliment normatiu i regulatori" requerits per les institucions financeres que operen a la Unió Europea.

Impacte i consternació

Per tot plegat, consideren que el FinCEN "va fallar en la consulta o en l'intent d'abordar qualsevol qüestió que hagués identificat" i que "va fallar en la recopilació d'informació i l'evaluació objectiva del negoci legítim de BPA". Consideren que si s'haguessin consultat les fonts d'informació disponibles i l'impacte de les mesures en els treballadors i dipositants, "les conclusions i les actuacions haguessin estat diferents". De fet, asseguren que el comunicat del FinCEN va provocar "consternació i un profund impacte" en els accionistes majoritaris, els seus 1.000 empleats i els més de 25.000 dipositants distribuïts en 31 sucursals de tres països.

El comunicat de Lewis Baach conclou que els germans Cierco estan compromesos amb la cooperació amb el FinCEN, així com amb les autoritats espanyoles i andorranes, amb l'objectiu d'entendre el succeït i assistir els seus treballadors, dipositants i accionistes.

stats