Economia 26/10/2015

Anar assumint de forma ràpida el cabal comunitari, principal repte d'Andorra

Ángel Boixareu alerta que Andorra haurà d'anar assumint de forma "ràpida i permanent" el nou cabal comunitari que vagi generant la UE un cop assolit l'acord d'associació

Ana
3 min
Segona conferència del cicle 'Crèdit Andorrà Global Fòrum' sobre l'Acord d'associació d'Andorra amb la UE./M.B. (ANA)

Andorra la VellaEl director general responsable d'Agricultura, Pesca, Afers Socials i Salut a la Secretaria General del Consell de la Unió Europea, Ángel Boixareu, ha remarcat que un dels principals reptes d'Andorra, un cop assolit l'acord d'associació amb la Unió Europea, serà ser capaç d'anar assumint de forma "ràpida i permanent" el cabal comunitari que vagi generant la UE. Ho ha dit aquest dilluns al vespre a l'edifici Crèdit Centre en una conferència organitzada en el marc del Crèdit Andorrà Global Forum.

Boixareu, que ha volgut deixar clar que les seves expressions eren a títol personal i que en cap cas representaven la posició de la Comissió Europea, ha posat de manifest que l'assumpció del cabal comunitari "posarà a prova la capacitat administrativa" dels tres microestats que estan negociant l'acord d'associació amb la UE, Andorra, Mònaco i San Marino.

En aquest sentit, ha remarcat que la Comissió posa molt d'èmfasi en la importància que aquests estats es comprometin no només a assumir el cabal comunitari que correspongui en el moment de formalitzar l'acord, sinó que també siguin capaços d'aplicar amb agilitat tota la normativa que vagi generant la UE i que l'acord estableixi que els microestats han d'incorporar al seu ordenament jurídic.

Tot i això, s'ha mostrat convençut que ambdues parts trobaran la manera de fer assumible aquesta incorporació del cabal comunitari, i ha recordat les diverses fórmules existents, com ara els períodes transitoris, les excepcions temporals o les clàusules de salvaguarda.

També ha posat èmfasi en la necessitat d'establir un mecanisme de "consulta permanent" on els tres microestats puguin ser informats de l'evolució del cabal i, a l'hora, expressar els seus punts de vista i els problemes que aquest els pugui ocasionar.

"Fer valer" les especificitats

En relació al manteniment de certes especificitats, i a preguntes del públic, Boixareu ha esperonat als negociadors andorrans a "fer valer" les especificitats que vulguin conservar. En aquest sentit, ha remarcat que caldrà que siguin "proactius" a l'hora de plantejar aquestes demandes en iniciar la negociació ja que la Unió Europea no ho farà per iniciativa pròpia.

Boixareu també ha recordat que la Comissió ja ha deixat clar qui ha de ser l'encarregat de fer la interpretació de l'acord. Tot i que des d'algun microestat s'havia demanat que es creés un tribunal mixt on hi fossin representades ambdues parts, la Comissió considera que això "no és acceptable" i que qui ha d'arbitrar aquestes qüestions ha de ser el Tribunal de Justícia de la UE.

Entre dos i quatre anys de negociació

En relació a la durada que poden tenir aquestes negociacions, Boixareu ha constatat que "segur que no seran curtes". Tot i deixar clar que és tant sols una hipòtesi, ha apuntat que es podrien allargar entre dos i quatre anys.

Boixareu també ha aprofitat per fer un extens repàs sobre els antecedents de les negociacions entre Andorra i la UE abans d'arribar a l'actual fase, ha recordat els motius pels quals la Unió Europea va trobar més adient la fórmula de l'acord d'associació conjunta amb els tres microestats, i ha recordat que l'objectiu de la Comissió és assolir "un acord mútuament beneficiós".

Tot plegat ho ha dit en un acte que ha aplegat a més d'un centenar de persones a l'edifici Crèdit Centre, en el marc del cicle de conferències Crèdit Andorrà Global Forum. Des de l'entitat bancària, el director de l'Àrea de Secretaria General Tècnica, Agustí Garcia, ha posat de manifest els beneficis que aportarà aquest acord per al Principat i ha recordat que "les relacions internacionals d'Andorra centren l'interès del Crèdit Andorrà des de fa molt de temps".

stats