Economia 30/06/2016

Delgado assegura que el fons de reserva de jubilació ha superat la inestabilitat del Brexit "amb bona nota"

La rendibilitat del fons va baixar fins al -2,1% però s'ha tornat a recuperar fins al -1,1%, la mateixa xifra amb què es va tancar el primer trimestre del 2016

M.t.
2 min
Josep Delgado i Jean Michel Rascagneres / M.T.

Andorra la VellaEl president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, i el president del fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, han comparegut en roda de premsa aquest dijous per donar a conèixer els últims acords presos pel consell d'administració i les darreres xifres financeres de les dues entitats.

D'una banda, Delgado ha informat que a 31 de març, la cartera d'inversions del fons comptava amb un patrimoni de 1.088 milions d'euros i amb una rendibilitat dels actius financers del -1,1%. Malgrat la xifra negativa, el president del fons considera que no es poden fer interpretacions amb resultats trimestrals i que les rendibilitats negatives "no sempre són millors que les positives", ja que com que la inflació és negativa, igualment s'ha fet guanyar poder adquisitiu als futurs pensionistes. A més, considera que cal mesurar la gestió del fons a 3 o 4 anys vista i en aquest sentit ha celebrat que durant quatre anys consecutius la rendibilitat del fons de reserva de jubilació ha estat per sobre de la inflació.

Tot i que fins al 23 de juny la rendibilitat del fons va augmentar fins a situar-se entorn el 0%, el resultat del Brexit i la conseqüent caiguda de les borses va situar-la en un -2,2%, però en data 29 de juny la rendibilitat torna a ser del -1,1%, de manera que Delgado ha manifestat que "el Brexit l'hem passat amb nota", si es compara amb la important caiguda que han patit les borses.

Amb tot, Josep Delgado ha alertat del canvi de paradigma que estan experimentant els actius amb què s'inverteix, especialment pel que fa als bons, que fins ara garantien una rendibilitat estable i des de fa un parell d'anys els productes més estables no donen rendiment. Per aquest motiu, la comissió gestora del fons treballa per plantejar al consell d'administració, abans de finals d'any, canvis en el mandat de gestió del fons, que podrien implicar fins i tot un canvi legislatiu en cas que fos necessari modificar els percentatges que cal destinar a cada tipus d'actiu (renda fixa, variable i actius financers).

El calendari per apujar les cotitzacions l'ha de fixar el Govern

D'altra banda, el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres, ha explicat que els resultats de la liquidació de comptes del primer trimestre del 2016 mostren que la despesa sanitària continua augmentant, i ha reclamat posar en marxa les reformes sanitàries el més aviat possible per contenir el dèficit de 40 milions d'euros. En aquest sentit, Rascagneres ha tornat a recordar que "tenim la mateixa despesa sanitària i les mateixes prestacions, però cotitzem la meitat". Per aquest motiu, ha reiterat que s'ha de fer front a aquest problema, però no ha volgut aventurar en quin ritme s'haurien d'incrementar ja que considera que ha de ser el Govern el que fixi el calendari pertinent.

D'altra banda, Rascagneres també ha informat que la CASS es farà càrrec dels tràmits necessaris per tal que Espanya no apliqui la retenció del 8% als pensionistes espanyols residents a Andorra, tal com fixa el Conveni de doble imposició. Així, els pensionistes poden portar el certificat de residència fiscal a Andorra a la CASS, que s'encarregarà de trametre'l a les autoritats espanyoles. En canvi, Andorra ja va deixar de fer la retenció als pensionistes andorrans residents a Espanya des del març sense necessitat de presentar cap certificat.

stats