Economia 30/06/2016

FEDA invertirà 139 MEUR en 10 anys tot i que el preu de l'energia pujarà

Entre els projectes destacats hi ha la nova xarxa de calor de la Comella i una nova subestació al Riu Runer per doblar la línia elèctrica provinent d'Espanya

Ana
3 min
Albert Moles i Sílvia Calvó / M.T. (ANA)

EncampForces Elèctriques d'Andorra (FEDA) ha exposat aquest dijous els projectes de futur de la companyia, que tenen per objectiu seguir ampliant la xarxa elèctrica i arribar fins al 33% de producció pròpia en 10 anys. Per fer-ho, la parapública té prevista una inversió de 139 milions d'euros, 80 dels quals aniran destinats a seguir millorant la xarxa elèctrica i la Central d'Engolasters, mentre que es preveu destinar 42 milions d'euros a diversificar la producció, principalment amb la creació de noves xarxes de calor. A més, també s'ha fixat una partida de 10 milions d'euros per a projectes d'eficiència com ara la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics. El director general de FEDA, Albert Moles, ha assegurat que l'empresa està sanejada i gaudeix d'una gran solidesa, per la qual cosa les inversions previstes es podran tirar endavant tot i que es calcula que en els pròxims 10 anys hi haurà un increment del preu de l'energia que es compra als països veïns de l'ordre d'un 20 o un 30%. Aquest augment no es repercutirà en la seva totalitat als clients, sinó que es preveu un augment de la tarifa d'un 1 o 2% anual. Un dels projectes més ambiciosos, que es durà a terme de cara al 2020 o 2021 és la construcció d'una nova subestació a la frontera del Riu Runer per doblar la capacitat de la línia elèctrica provinent d'Espanya. De fet, la previsió de FEDA és que la demanda d'energia experimenti un creixement del 2% anual en la propera dècada.

FEDA ha donat a conèixer aquest dijous els projectes de futur a 10 anys vista coincidint amb l'entrada en vigor, la setmana vinent, de la Llei que permet el canvi d'estructura de l'empresa i l'entrada de capital privat que ajudi a tirar endavant nous projectes per diversificar la producció d'energia. Segons el pla establert, se seguirà invertint en les activitats clàssiques de FEDA (xarxa elèctrica de transport i distribució i Central Hidroelèctrica d'Engolasters) però també es preveuen 42 milions d'euros per tirar endavant noves fonts de producció i xarxes de calor.

En aquest àmbit, el director general, Albert Moles, ha indicat que la xarxa de cogeneració de Soldeu es posarà en funcionament a finals de setembre i que durant el 2017 està previst ampliar-la cap al Tarter. També l'any vinent es començarà l'obra civil de la xarxa de calor de la Comella que, a diferència de la de Soldeu, la meitat del calor provindrà del forn incinerador i la resta a través del gas liquat. Es preveu que la xarxa pugui estar en funcionament entre el 2019 i el 2020 a la zona dels Serradells i fins a la nova seu de la Justícia, mentre que una segona fase ampliaria el projecte fins al Lycée Compre de Foix i al carrer Prat de la Creu. A més, Moles també ha avançat que s'estan estudiant dos projectes més de xarxes de calor, tot i que no n'ha donat els detalls.

D'altra banda, pel que fa a la millora de la línia elèctrica existent, per fer front a un augment de la demanda prevista per als propers anys, en part a causa de l'impuls del sector dels vehicles elèctrics, FEDA duplicarà la línia elèctrica provinent d'Espanya, amb la construcció d'una nova subestació a la zona del Riu Runer. Aquest projecte té un cost d'entre 20 i 25 milions d'euros i està previst de cara al 2020 o 2021. A més, també s'ha previst doblar la línia que uneix Grau Roig amb Encamp, així com la construcció d'una altra subestació transformadora i repartidora que doni servei a la zona de la Massana i Ordino.

També s'han previst 10 milions d'euros d'inversió per a l'àmbit de la diversificació, on s'inclou el projecte de la xarxa de carregadors per a vehicles elèctrics. En aquest sentit, Moles ha confirmat que durant aquest estiu estaran instal·lats un total de 15 carregadors gratuïts durant tres anys.

Tant Moles com la directora de Planificació i Control, Eva Iglesias, han destacat la solidesa i la solvència de la companyia, que té una capacitat molt important de generar beneficis, que s'inverteixen en noves infraestructures. Per aquest motiu, s'han mostrat convençuts que les inversions es podran tirar endavant malgrat la previsió que el preu de l'energia que es compra a l'estranger augmenti de manera considerable els pròxims anys, de l'ordre d'un 20 o 30%, i que podria arribar fins i tot a un 40%. Aquest augment repercutirà al client "de forma molt moderada", segons Moles, amb una hipòtesis de pujades d'un 1 o 2% anuals.

Amb tots aquests projectes, sumats a les petites produccions d'energia que estan començant a desenvolupar els privats, FEDA preveu que en 10 anys es pugui arribar a un percentatge de producció pròpia del 33%.

stats