Economia 18/03/2015

El Govern es decanta "avui per avui" més per la reestructuració que per la liquidació de BPA

Cinca creu que aquesta és l'opció que permetria salvaguardar millor els dipòsits dels clients i els llocs de treball de l'entitat

Ana
3 min
El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca./ G.LL.T.

Andorra la VellaEl Govern es decanta "avui per avui" més aviat per la reestructuració de Banca Privada d'Andorra (BPA) que no pas per la liquidació de l'entitat. Així ho ha assegurat aquest dimecres a la tarda el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Cinca ha apuntat que aquesta primera opció seria la que permetria conjugar la salvaguarda dels dipòsits dels clients amb el manteniment dels llocs de treball. Tot i això, ha admès que molt probablement caldria canviar tant l'estructura de l'entitat com la seva direcció i fins i tot el nom. Cinca també ha assegurat que la resta d'entitats del país segueixen treballant "amb total normalitat" i sense cap mena de restricció.

El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, ha assegurat que "avui per avui" el Govern es decanta més per l'opció de reestructurar BPA que no pas per liquidar-la. Cinca ha deixat clar que "la solució definitiva es mou entre aquestes dues opcions". Tot i això, ha afegit que la que millor permetria garantir la salvaguarda dels dipòsits dels clients, així com el manteniment dels llocs de treball, seria la primera.

En tot cas, Cinca s'ha mostrat convençut que és "gairebé impossible" que l'entitat pugui seguir operant sense reestructurar-se. Aquests canvis hauran de passar "molt probablement sota una nova estructura, una nova direcció i un nou nom", però fent possible la seva continuïtat, que ara mateix és la màxima prioritat.

Una nova llei inspirada en una directiva europea

Per tal de poder dur a terme aquestes solucions, Cinca ha admès que cal disposar d'una legislació que ara mateix el Principat no té. Sense voler confirmar que s'estigui treballant en l'elaboració d'una llei específica que permeti reestructurar o liquidar una entitat bancària, ha deixat clar que en aquest cas calen "unes noves eines" per tal d'evitar "abocar-nos a un concurs judicial que no està pensat per a la liquidació d'una entitat bancària".

A banda, ha afegit que la Unió Europea ja ha elaborat un seguit de directives encaminades a resoldre qüestions com aquestes. Concretament ha posat l'exemple de la directiva 2014/59 i ha recordat que aquesta és una de les que Andorra s'ha compromès a adoptar en el procés d'assumpció de part del cabal comunitari.

En aquest sentit, ha remarcat que "l'estem estudiant i és possible que acabem impulsant una llei inspirada en aquesta directiva". Tot i això, Cinca ha recordat que "tot això ha succeït en un molt mal moment parlamentari" i que el Govern no pot "aprovar aquesta mateixa setmana un projecte de llei amb caràcter d'urgència, ja que el Consell General no està constituït". És per això que s'ha limitat a dir que "estem treballant intensament per saber si seria una bona via de solució".

Cinca nega el contagi cap a altres entitats

En relació al possible contagi cap a les altres entitats, Cinca ha assegurat que aquest risc no hi és. De fet, ha remarcat que les altres quatre entitats bancàries del país "operen amb total normalitat", i s'ha mostrat convençut que "seguirà sent així, ja que no és una crisi de liquiditat".

En relació al fet que les transferències que van fer els clients de BPA divendres s'hagin acabat retornant, Cinca ha insistit que això s'ha fet per "garantir la liquiditat" de l'entitat, ja que es tractava de quantitats superiors als 2.500 euros setmanals que es van autoritzar dilluns. En aquest sentit, ha deixat clar que la limitació s'ha establert per garantir especialment que "les famílies que tenen tots els seus diners a l'entitat no es quedin sense liquiditat".

Pel que fa a la liquiditat de les empreses, Cinca ha assegurat que quan es puguin aixecar les limitacions, "això ja n'alleugerirà la situació". D'altra banda, però, ha assegurat que s'està analitzant "des del punt de vista de la liquiditat i des del de la legalitat què podem fer per discriminar el funcionament dels comptes d'ús domèstic dels particulars de les necessitats més essencials de les empreses".

Cinca també ha volgut agrair el fet que en aquest afer, el Govern en funcions està comptant "amb la complicitat de totes les forces polítiques" que van obtenir representació en les darreres eleccions generals. El ministre ha assegurat que "ho dic amb orgull, ja que som un país petit i és molt important que anem a la una".

stats