Economia 20/10/2016

Lluitar contra la processionària amb drons

El sistema s'ha fet servir a diverses zones de Canillo i Encamp i les pròximes actuacions seran a la Massana

ARA Andorra
2 min
Un dels drons amb què es fa la fumigació / Comú de la Massana

Andorra la VellaL'ús dels drons arriba al tractament de la processionària a les diferents parròquies. Aquest sistema ja s'ha fet servir, de moment, a diverses zones de Canillo i Encamp, durant aquest dijous s'està fumigant el bosc del solà d’Encamp i les pròximes actuacions previstes estaran centrades a la Massana, al llarg de la vall del riu d’Arinsal fins a Erts, a més d’altres punts de la parròquia, segons han informat des del Comú.

La campanya de fumigació es fa a la tardor perquè és quan l’eruga encara és petita i és més sensible als tractaments. Els set comuns busquen la màxima efectivitat en els tractaments contra la processionària, una plaga que afecta la massa forestal i que té uns efectes negatius a nivell social, ja que pot provocar urticària a les persones i és també perillós per a gossos, cavalls i altres animals, a més del greuge paisatgístic que comporta, segons recorden des del Comú massanenc.

La campanya que s’ha posat en marxa, utilitzant drons, s’emmarca en l’acord de la reunió de cònsols sobre la gestió forestal conjunta. “La voluntat dels comuns és evitar els problemes ocasionats per aquesta plaga, aconseguint alhora la mínima afectació pels boscos”, afirma el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Comú de la Massana, Sergi Gueimonde.

Com els altres anys, s'han fet tractaments amb canó micropulveritzador des de carreteres i accessos, un sistema que és molt eficient però que limita molt la zona d’actuació. En alguna ocasió s’havia fet amb helicòpter, però “no és el millor sistema per l’orografia d’Andorra", ja que "no es pot tractar les petites superfícies i menys a proximitat dels edificis; l’helicòpter és molt eficient per tractar grans superfícies i poc abruptes”, explica l’enginyer de monts, Esteve Tor.

Per primer cop, durant aquesta campanya s’estan utilitzant els drons, que tenen l’avantatge de poder actuar en zones petites i en punts molt localitzats. “Estem comprovant que és força eficient, tot i que es tracta d’una prova experimental. Hem de millorar l’aparell i el sistema de fumigació però de moment el resultat està sent molt satisfactori”, assegura Tor.

stats