Economia 22/06/2017

El PIB creix un 1,9% el primer trimestre d'enguany

El departament d'Estadística publica per primer cop la dada trimestral, que mostra un creixement en tots els sectors

Ana
3 min
l coordinador del departament d'Estadística, Enric Ripoll, va informar al maig de la publicació de les dades trimestrals. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl creixement de l’economia andorrana ha estat afectat, fins a finals de l’any 2016, per una dinàmica dual ja que, mentre l’economia no financera experimentava creixements positius, el sector financer presentava variacions negatives. A partir del primer trimestre d'enguany hi ha evidències de que aquesta dinàmica es dilueix i tant el sector financer com la resta de sectors d’activitat presenten creixements positius en termes reals. En particular, l’economia financera presenta una variació positiva del 0,4% i l’economia no financera creix el 2,4%, de tal manera que el creixement real del PIB se situa en l'1,9%, segons les dades facilitades aquest dijous pel departament d'Estadística, que publica per primer cop les dades trimestrals referents al PIB.

L’economia andorrana manté una evolució positiva en els darrers trimestres, superior a la dinàmica de l’economia de França (+0,4%) i lleugerament per sota de la Unió Europea (+2,1%). En concret, s’aprecia que en el primer trimestre del 2017 el creixement andorrà experimenta variacions més alcistes, i si es considera només l’economia no financera, el creixement ha sigut més equiparable a la dinàmica que mostra l’economia espanyola (+3,0%).

La sèrie del PIB d’Andorra mostra l’efecte de la crisi financera que comporta la reducció de les taxes de creixement de les xifres properes al 2% enregistrades l’any 2014 fins als valors inferiors a l’1% a l’any 2015. Sense aquest efecte, la sèrie anual del Valor Afegit Brut (VAB) no financer denota que la recuperació de l’economia andorrana té un ritme sostingut des d’inicis del 2012 i, des del quart trimestre del 2014, enregistra taxes de creixement positives.

L’evolució del PIB d’Andorra ve molt marcada per la dinàmica dels serveis, atès que aquest sector suposa més del 80% del PIB en els darrers anys. Durant el primer trimestre del 2017, aquest àmbit d’activitat experimenta una evolució positiva del 2,1%, la mateixa variació mesurada en el període homòleg de l’any anterior. Tots els sectors de l’economia andorrana ja ofereixen en aquest període una tendència de creixement estable però positiva.

Es pot apreciar una dinàmica diferenciada en els principals sectors però que en els últims trimestres convergeixen en una tendència de creixement semblant. La construcció ha aconseguit remuntar els creixements negatius d’anys anteriors, fins assolir l'1,9% en el primer trimestre del 2017. Pel que fa a la indústria, destaca un comportament força positiu al llarg del 2013 i 2014, davallant a partir del 2015, si bé durant els últims períodes el sector tendeix a recuperar-se.

La dinàmica del sector serveis és clarament positiva, amb una taxa de creixement del 2,1% per al primer trimestre del 2017, coincident amb la variació real experimentada al primer trimestre del 2016. Per entendre millor la dinàmica del sector més important de l’economia andorrana, és convenient procedir a una desagregació sectorial més detallada.

D’acord amb la classificació europea d’activitats econòmiques vigent, el sector es subdivideix en tres subsectors. En primer lloc, el sector del comerç, transport, hostaleria i informació, que suposa un 36% del VAB andorrà. En segon lloc, les activitats financeres, immobiliàries, professionals i tècniques, amb un pes del 42%. I en darrer lloc, les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals que representen el 22% del VAB. El primer subsector presenta una dinàmica força positiva, amb un cert alentiment durant l’any 2016. No obstant això, durant el primer trimestre del 2017 recupera el ritme de creixement observat des de finals del 2014 fins a generar un creixement del 4,8%.

L’evolució del primer subsector contrasta amb els resultats del segon, el qual presenta una evolució de creixement oposada al primer. Així i tot, la caiguda experimentada a partir de l’any 2014 ha aconseguit estabilitzar-se i assolir creixements positius en el primer trimestre del 2017.

Finalment, el subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals, a diferència dels darrers subsectors, es mostra més constant al llarg dels últims períodes. Durant els dos últims períodes del 2016 va davallar lleugerament el ritme de creixement, però durant el primer trimestre del 2017 ha aconseguit remuntar amb un discret creixement del 0,6%.

stats