Economia 16/05/2015

S'entrega l'excap policial veneçolà acusat de blanqueig de diners a través de BPA

Norman Puerta està acusat d'un presumpte delicte de blanqueig de diners procedents del narcotràfic, i hauria fet transferències milionàries des de Panamà cap a un compte a BPA

ARA Andorra
3 min
Fiscalia de Veneçuela

CaracasL'excap de la Divisió de Drogues de la policia científica de Veneçuela (CICPC) entre el 2005 i el 2006, Norman Puerta, acusat d'un presumpte delicte de blanqueig de diners procedents del narcotràfic i amb una ordre de recerca de la Interpol, s'ha entregat a les autoritats veneçolanes aquest divendres, segons ha informat la fiscal general d'aquest país, Luisa Ortega. Segons la Fiscalia, Puerta estaria relacionat amb transferències milionàries des de Panamà cap a Banca Privada d'Andorra, tot i que l'excomissari, que sí que va admetre haver obert un compte a BPA, nega els delictes i assegura que és una argúcia per enfangar el govern veneçolà, tal com recullen diversos mitjans veneçolans.

Puerta es va presentar davant la Direcció de Delictes Comuns del Ministeri Públic, i ha estat enviat als calabossos d'aquesta brigada. Segons va informar la Fiscalia, Puerta tenia una ordre d'aprehensió per legitimació de capitals i associació per delinquir, i estaria vinculat a transferències milionàries des de Panamà cap a Banca Privada d'Andorra. L'exfuncionari estava sent investigat des de feia uns cinc anys, després que les suposades activitats de blanqueig fossin detectades inicialment per les autoritats andorranes. De fet, l'excomissari del CICPC ja va ser detingut el 2010 per la policia d'Andorra acusat de ser el presumpte autor d'un delicte de blanqueig de diners procedents del narcotràfic, i va ser posat en llibertat poc després.

Puerta assegura que les acusacions són per fer mal al govern revolucionari

Davant les acusacions, Puerta va reconèixer la setmana passada que va obrir un compte amb dòlars a Banca Privada d'Andorra (BPA) el 2006, però va negar haver comès cap dels delictes que se li assenyalen. En aquest sentit, va assegurar que "demostraré que vaig ser estafat per BPA i que no tinc res a veure amb els delictes dels que se m'acusen". Segons Porta, aquestes acusacions són una argúcia per "enfangar la gestió del govern revolucionari, primer en la gestió del comandant Hugo Chávez i ara del president Nicolás Maduro".

A més, Puerta va denunciar que va ser sotmès a "una sèrie d'extorsions i xantatges" per representants d'un partit de l'oposició que li haurien demanat diners per frenar la campanya de descrèdit en la seva contra.

Investigació en curs a Veneçuela

D'altra banda, el partit opositor veneçolà Primero Justicia va anunciar aquesta setmana que sol·licitaria davant la Fiscalia del seu país investigar a diversos funcionaris a qui, assegura, se'ls han descobert comptes milionaris a BPA, així com als seus còmplices a la policia i a les entitats financeres veneçolanes. A més, el 24 de març el parlament de Veneçuela va acordar obrir una investigació sobre els presumptes vincles de quatre exalts càrrecs del govern de Chávez i dos empresaris en un cas de blanqueig de diners relacionat amb BPA.

La nota que va fer pública el FinCEN el passat 10 de març sobre BPA ja mencionava que un dels casos de blanqueig dels que s'acusava l'entitat estava relacionat amb l'empresa estatal Petróleos de Venezuela. Algunes fonts asseguren que BPA va facilitar el moviment de 4.200 milions de dòlars en transferències relacionades amb el blanqueig de diners de Veneçuela.

A la investigació que s'està duent a terme en aquest país, es menciona l'empresari Diego Salazar, cosí de l'expresident de la petroliera, Rafael Ramírez, que suposadament tindria a BPA gairebé 200 milions de dòlars, uns diners que van ser bloquejats per la Batllia i, pocs dies després, alliberats, en no trobar-se indicis de delicte.

stats