Economia 30/05/2017

Viladomat demana la dissolució de Nevasa

La decisió de l'accionista majoritari de Saetde pot comportar la fi del projecte Grandvalira

M. T.
2 min
Vista del Pla de les Pedres, el punt d'unió de les dues estacions que conformen Grandvalira / M.T.

Andorra la VellaDesprés de presentar un recurs contra la declaració d'interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu, l'accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, ha demanat aquest dimarts durant la reunió del consell d'administració de Nevasa la dissolució d'aquesta societat, participada a parts iguals per les societats explotadores de Saetde i Ensisa que conformen el domini esquiable de Grandvalira. Aquesta decisió, si no es recondueix, podria comportar la dissolució de Grandvalira, formada per les estacions de Pas de la Casa-Grau Roig i Soldeu El Tarter. Les fonts consultades han explicat que segons els estatus de Nevasa, en cas de liquidació de la societat, el forfet conjunt de Grandvalira es deixarà de comercialitzar en un termini màxim de dos anys.

La decisió de Viladomat arriba després de mesos de tensions entre Ensisa i l'accionista majoritari de Saetde, i el detonant hauria estat el projecte d'ampliació del peu de pistes de Soldeu amb la construcció d'una plataforma i d'un aparcament per millorar aquest accés a l'estació, per tal que la pista de l'Avet pugui acollir les finals de la Copa del Món del 2019. L'accionista majoritari de Saetde va presentar un recurs contra la decisió del Govern de declarar aquest projecte d'interès nacional, perquè considerava que les instal·lacions esportives no poden rebre aquesta declaració i perquè la FIS només demanava l'eixamplament de l'arribada de la pista, però no una plataforma ni un aparcament. La setmana passada el Govern va avançar que aquesta setmana rebutjaria el recurs de Viladomat, seguint les recomanacions de la comissió tècnica d'Urbanisme, un anunci que hauria estat el detonant de la posició de Viladomat en relació a la continuïtat de Nevasa.

Preguntat per l'ARA Andorra, Joan Viladomat ha declinat parlar sobre la qüestió i s'ha limitat a assegurar que la situació és "complicada" i "molt embolicada", per la qual cosa els membres del consell d'administració haurien acordat no fer declaracions fins passats uns dies. Segons les fonts consultades, Viladomat hauria mostrat el seu descontentament perquè considera que una Copa del Món no justifica un interès general i perquè creu que el Govern "no ha estat equànime" amb la seva família quan ha fet peticions o ha formulat queixes. De fet, a banda de la polèmica amb la plataforma de Soldeu, Viladomat també estaria descontent amb el projecte del centre d'alt rendiment que es vol construir a l'antic edifici de Sud Radio, ja que afectaria una de les pistes d'esquí del domini.

Fonts pròximes al comú de Canillo han indicat que no entenen la decisió de Viladomat, tenint en compte que els perjudicats són ells després que el soci majoritari de Saetde decidís iniciar una croada contra la nova infraestructura que es vol construir a Soldeu, i que serà finançada per Ensisa. Així, malgrat el recurs interposat, afegeixen les mateixes fonts, des d'Ensisa s'entén que Grandvalira és beneficiosa tant per les dues parts com per al país.

Grandvalira va néixer l'any 2003 fruit de la unió comercial de les estacions de Soldeu El Tarter (gestionada per la societat Ensisa, que té com a accionista majoritari el comú de Canillo), i Pas de la Casa-Grau Roig, explotada per Saetde, la majoria en mans de la família Viladomat i amb el comú d'Encamp com a accionista minoritari. Per tal de comercialitzar el forfet conjunt, es va crear la societat Neus del Valira SA (Nevasa), participada en un 50% per Saetde i un 50% per Ensisa.

stats