Economia 22/10/2015

La millora dels tràmits duaners, una de les esperances dels empresaris amb l'acord d'associació

L'objectiu de les patronals és fer un treball en paral·lel a la negociació que porta a terme el Govern, un "procés dinàmic i resolutiu de pregunta-resposta"

M.t.
2 min
Reunió d'empresaris per analitzar els pros i contres de l'acord d'associació / M.T.

Les patronals CEA, Cambra de Comerç, EFA i PIME han donat, aquest dijous, el tret de sortida al treball per analitzar la transposició del cabal comunitari que comportarà el futur acord d'associació i identificar les conseqüències positives i negatives que implicarà. Ho han fet amb les primeres reunions entre empresaris del sector comercial i industrial i els tres experts que han contractat per tal d'assessorar-se: Alexandre Checchi, economista que ha desenvolupat diversos càrrecs a la Comissió Europea en matèria de seguretat alimentària i programes de desenvolupament regional; Xavier Fernández, expert en dret internacional públic, comerç internacional i relacions internacionals; i Andreu Olesti, catedràtic en dret internacional públic, especialitzat en dret de la Unió Europea i expert en lliure circulació de persones.

Tot i que la reunió només ha servit per fer una primera presa de contacte, ja que la majoria d'empresaris desconeixen què comportarà l'acord, ja han aflorat algunes de les preocupacions, com és el cas dels problemes duaners a l'hora d'exportar productes, que confien que es puguin solucionar gràcies a l'acord d'associació amb la Unió Europea. A més, la directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, ha assegurat que l'acord no comporta una eliminació de les duanes, així com tampoc una harmonització fiscal amb la resta de països de la UE. Alguns dels neguits exposats pels empresaris són la manera com es podran exportar serveis i productes industrials amb l'entrada en vigor de l'acord, així com la necessitat que el comerç continuï sent un sector dinàmic i competitiu. També s'han posat sobre la taula les preocupacions de sectors com el de transport i el de productes de farmàcia.

Durant les trobades, els experts donaran a conèixer com funciona el model de l'Espai Econòmic Europeu i concretament el cas de Liechtenstein, ja que tot sembla indicar que és el model cap on es tendirà.

Joan Tomàs, en representació de l'EFA, Pilar Escaler, directora de la Cambra de Comerç i Sílvia Gabarre, directora de la CEA, han explicat que l'objectiu és fer un treball en paral·lel a la negociació que porta a terme el Govern, i que no es tracta d'elaborar cap informe o dictamen, sinó d'establir un "procés dinàmic i resolutiu de pregunta-resposta amb el Govern". Per aquest motiu, han demanat la possibilitat que els empresaris puguin mantenir reunions amb els diferents funcionaris experts en cada àmbit afectat per l'acord.

El calendari que s'han fixat comporta almenys una reunió mensual per poder arribar a unes conclusions abans que es comencin a negociar les quatre llibertats, que Escaler ha dit que es calcula que s'iniciaran a finals d'any, i es preveu que el treball s'allargui durant dos anys.

stats