Economia 28/10/2015

Els funcionaris amb pensió vitalícia garantida podran comptar també amb el nou pla de jubilació

El gabinet jurídic del Govern està analitzant el redactat de la llei i si aquest indueix a la confusió es modificarà

Ana
3 min

Andorra la VellaEls funcionaris que tenen més de 55 anys o que en fa més de 25 que treballen al Govern, i que per tant tenen dret a una pensió garantida de com a mínim el 50% del darrer salari, podran comptar també amb els diners que acumulin al nou pla de pensions públic. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ho ha aclarit aquest dimecres durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Ho ha fet després que des de la Plataforma Sindical s'hagi anunciat que els prop de mig miler de funcionaris que es troben en aquesta situació –Cinca ha matisat que serien menys- es plantejaven deixar de cotitzar al fons de pensió que doten conjuntament els treballadors i el Govern. Creien que no tenia cap sentit fer-ho, ja que aparentment els diners que hi haguessin aportat no se'ls acumularien en aquesta pensió vitalícia garantida d'entre el 50% i el 58%, que acabaria sent l'única que percebrien. Cinca ha deixat clar que això no serà així, i que si el redactat de la Llei indueix a pensar això, "s'haurà de corregir".

El ministre ha deixat clar que la voluntat del Govern, més enllà del percentatge de sou ja garantit com a reconeixement al que han meritat, és que aquests funcionaris també puguin afegir a la seva pensió els diners que vagin aportant –i que el Govern els igualarà fins a un màxim del 3% del seu sou- al nou pla de pensions.

Si això no fos així, i els funcionaris veiessin "topada" la seva pensió en la xifra que ja tenen garantida, "no tindrien cap motivació per participar en el pla de jubilació" conjunt. La voluntat de l'Executiu, ha remarcat, és que aquest pla "sigui un plus" a la seva jubilació, i ha afegit que el Gabinet jurídic està analitzant el redactat de la Llei del pla de pensions per assegurar-se que no indueix a l'equívoc.

D'altra banda, Cinca també ha volgut fer una explicació sobre el sistema amb el qual se simulen les jubilacions un cop entrada en vigor la nova llei –i que els funcionaris ja poden conèixer des d'aquesta setmana-. El ministre ha explicat que per calcular la pensió teòrica derivada del pla de pensions de la Funció Pública el sistema dóna per fet que el treballador aporta el 3% del seu sou al pla –i que per tant el Govern li iguala- i que els diners aportats a aquest fons obtenen una rendibilitat del 3,5%.

En relació a les hipòtesis per a la projecció de les variables, Cinca ha detallat que es calcula considerant que l'IPC pujarà un 1,5% anual i que el salari s'incrementarà un 0,5 també cada any. També s'agafa el preu del trienni vigent a l'entrada en vigor de la Llei i es considera que creixerà anualment un 1,5%.

Pel que fa al valor de punt de compra i de venda de la CASS, es té en compte el que era vigent en el moment de l'aprovació de la Llei, i es considera que la revalorització dels punts de la CASS correspondrà a l'IPC (és a dir l'1'5% anual).

Cinca ha volgut remarcar que amb aquestes simulacions el que es vol és "oferir la certesa" als funcionaris que la part de la pensió que depèn exclusivament del Govern, "ja no variarà", independentment de l'aportació que facin al fons de pensió.

Així doncs, ha posat de manifest que en aquells casos en què en la simulació hi aparegui un salari més alt que el que el treballador creu que acabarà cobrant "serà en benefici seu", ja que el Govern tindrà en compte aquesta xifra com a base per calcular el 60% que li quedarà com a pensió garantida –igualment, en cas que algun treballador vegi com els darrers anys se li incrementa molt el salari, podrà demanar que es rectifiqui amb els nous paràmetres-. En aquest sentit, ha posat de manifest que l'Executiu ha volgut fer "una previsió generosa en favor dels treballadors".

stats