Economia 29/03/2017

La patronal demana "deixar enrere la imatge de paradís fiscal"

La CEA modela una marca Andorra que supera la del turisme i el comerç

Francesc Alguacil
3 min
Acte de la CEA al Centre de Congressos

Andorra la VellaN'hi ha moltes altres, com la construcció de l'heliport nacional o l'operativitat diària de l'aeroport de la Seu, però si hi ha dues inquietuds que a dia d'avui reivindica amb energia l'empresariat andorrà, segons ha deixat palès aquest dimecres el president de la Confederació d'Empreses d'Andorra (CEA), Xavier Altimir, són la reforma sanitària i les negociacions amb la Unió Europea. La patronal ha exhibit múscul aquest dimecres, davant el teixit polític i empresarial del país, amb la presentació de la memòria de la CEA corresponent al 2016 al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Altimir ha demanat, copsant l'atenció d'una primera fila plena de càrrecs institucionals, com el cap de Govern, el síndic general, la cònsol major de la capital, i consellers de totes les formacions, que "cal comunicar que Andorra ja ha deixat enrere la imatge de paradís fiscal".

Malgrat la crítica, "perquè la imatge d'Andorra ha quedat molt malmesa els darrers anys", Altimir, en representació de les 800 empreses i les 24 associacions que aglutina la CEA, ha estès la mà al Govern de cara a "treballar conjuntament per tirar endavant". El president de la patronal ha assegurat que el país "ja ha deixat enrere la imatge de paradís fiscal i opac" i ha apostat per "mirar endavant i comunicar-ho a la gent". "Hi ha processos que no tenen res a veure amb el nostre país, que han passat a països del voltant però que han afectat Andorra, a nosaltres no ens interessa parlar perquè al final és política, però hi ha coses que no són agradables que surtin a la premsa ni a la llum", s'ha referit, el president de la CEA, sense citar-los, al creuament d'acusacions entre els Governs català i espanyol derivats del cas BPA.

Altimir ha enumerat quines són les màximes inquietuds de l'empresariat: "Ens preocupa moltíssim la reforma sanitària, tant pel què fa a la branca general, pel dèficit que s'ha generat els darrers anys, com la branca de la jubilació, que algun dia s'acabarà si no es prenen mesures, i també ens preocupen les negociacions amb la Unió Europea". Les declaracions coincideixen amb el dia que la primera ministra anglesa, Theresa May, ha signat el document que dona el tret de sortida del 'Brèxit'. "Hem d'estar expectants i veure quines reformes hi haurà a la Unió Europea, perquè ens hem ficat en unes negociacions en un moment important, perquè la UE està en una fase de reconstrucció", ha reconegut Altimir.

Una de les eines que maneja l'empresariat per "donar un impuls" a l'economia del país és la "redefinició" de la marca Andorra. "Ens hem adonat que el model que hem d'oferir al món és molt més transversal i global que la marca tradicional que hem ofert, de turisme i comerç, els darrers decennis", ha explicat el president de la comissió Marca Andorra i Comunicació de la CEA, Pere Augé, qui ha explicat a l'auditori que "ara el model que ha de projectar Andorra ha de ser diferent".

"No tenim la visibilitat suficient per a la captació forana, per això hem de redefinir la marca i crear els mecanismes que ens ajudin a impulsar la imatge del país", ha explicat Auge, per avançar que, després de l'enquesta als andorrans, la CEA ha preparat un qüestionari sobre el país perquè el contestin els estrangers. "Quan sapiguem quines virtuts té el país, tant pels d'aquí com pels que viuen més enllà de les nostres fronteres, establirem aquests valors i els donarem forma mitjançant diversos canals per donar-nos visibilitat", ha definit. Un projecte, ha conclòs Augé, que ha de comptar amb la col·laboració pública i privada.

stats