Economia 13/02/2017

La CASS aposta per apujar 12 punts la cotització de jubilació els propers 10-15 anys

Rascagneres garanteix que el ciutadà es podrà seguir visitant a l'estranger i que no es plantegen reduir el nombre de metges convencionats

ARA Andorra
3 min
El president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, durant un acte recent / M.T.

Andorra la VellaLa Caixa Andorrana de Seguretat Social ja té enllestit l'estudi actuarial sobre la situació financera del sistema, fet per tècnics francesos i que serà presentat a principis de març davant el Consell General. D'aquest, se'n desprèn que a sistemes sanitaris similars a l'andorrà els assalariats "cotitzen per a la jubilació el doble que nosaltres", ha explicat el president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres. Com a exemples, ha posat Mònaco, Liechtenstein o San Marino. Per aquest motiu, una de les propostes que té sobre la taula la parapública és apujar la cotització "12 punts", i fer-ho de manera progressiva els propers "10-15" anys, tal com ha plantejat Rascagneres durant una entrevista al programa 'Ara i Aquí' d'RTVA. A més, aposta per fer-ho de manera progressiva, és a dir, apujar un o dos punts per any fins arribar a aquests 12 punts de més, que en sumarien 24 i acabarien representant el doble del que un assalariat cotitza actualment.

Aquesta és una de les propostes que ha plantejat el president de la CASS per poder fer el sistema sostenible dins la branca jubilació, juntament amb d'altres que ja va presentar al seu moment el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. Per exemple, ha recordat, augmentar l'edat de jubilació (i així augmentar el període de cotització d'un treballador) o finançar el fons en base a taxes aplicades a productes nocius per a la salut pública, com el tabac i l'alcohol, o a d'altres com la benzina.

Rascagneres ha plantejat que cal trobar "l'equilibri" entre aconseguir la sostenibilitat del sistema i també la sostenibilitat econòmica del país, tenint en compte que augmentar les cotitzacions afecta directament al ciutadà i a la seva economia domèstica. Amb tot, però, ha recordat que tot són propostes de la CASS i que és el Govern i el Consell General qui han de prendre les decisions.

El president de la CASS, que ha definit aquest primer any i mig al front de la parapública com "intens però interessant", ha insistit en el concepte que la seguretat social andorrana és "de Champions League, però es paga com si fos una lliga regional". Per justificar-ho, ha explicat que l'opció de poder consultar amb metges de fora del país "està prohibit a França". "Ens hem acostumat i no ens n'adonem del que tenim", ha afegit. A més, ha assegurat que poder visitar-se a l'estranger en cap cas se suprimirà, únicament es treballarà per incitar al pacient "perquè es tracti aquí". Sobre si es farà pagar més a qui es visiti fora, ha informat que s'estudiarà només un cop s'apliqui la reforma sanitària.

Seguint amb la branca general, ha recordat que l'envelliment de la població i els tractaments mèdics, "cada vegada més costosos", estan augmentant la despesa. Com a exemples, ha explicat que una persona de 70 anys costa uns 3.000 euros al mes, mentre que una de 80 arriba fins als 4.835. Per aquest motiu cal reformar el sistema, no per fer desaparèixer el dèficit "sinó per poder controlar aquest creixement".

Racagneres ha negat que la CASS s'estigui plantejant reduir el nombre de metges convencionats o que es vulgui limitar alguna especialitat. D'altra banda, i pel que fa al metge de referència, l'assegurat "seguirà podent triar", tant metge de capçalera com especialista. I si vol segona opinió, no hi haurà cap problema sempre que es tingui un document del metge de capçalera o fins i tot del propi especialista.

Finalment, i en relació a la cotització dels autònoms, Rascagneres ha assegurat que des de la CASS no poden accedir als seus resultats d'ingressos, i per tant "és difícil saber si paguen més o menys". Quan tinguin aquesta informació, "ho estudiarem". La via que cotitzin sobre els seus ingressos seria una alternativa, "però ja aviso que alguns poden acabar pagant més que el que paguen avui", ha sentenciat.

Confiança en el nou conveni amb els metges

Durant l'entrevista radiofònica el president de la CASS també ha parlat de la pròrroga del conveni de la CASS amb els metges del país. Aquesta, de tres mesos, s'ha acordat perquè la parapública vol "incloure els principis de la reforma sanitària". I en aquest sentit hi ha "alguna regulació legal que no és vigent", que fa referència als drets i deures del pacient o a la història clínica compartida. Rascagneres considera que tots els esculls se solucionaran sense problemes els tres propers mesos i, en qualsevol cas, ha garantit que els metges "podran opinar".

stats