Economia 06/05/2015

Les sol·licituds acceptades de crèdit pel cas BPA arriben als 27 MEUR

El programa del Govern ha sofert una gran desacceleració, valorada positivament pels seus reponsables

Ana
4 min

Andorra la VellaEl ministre de Finances, Jordi Cinca, i el secretari d'Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, han fet aquest dimecres, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, un balanç del programa de finançament per a empreses afectades pel cas BPA, constatant que hi ha hagut una gran desacceleració del ritme de sol·licituds –de fet aquesta setmana encara no se n'ha fet cap. La xifra total aprovada fins ara és de 27,1 MEUR, dels quals ja se n'han formalitzat 13,1. A més, el Govern ha modificat el programa de finançament extraordinari mitjançant un decret per canviar la distribució dels imports, ja que s'estan fent moltes més demandes de crèdit per a pagaments nacionals que internacionals, i així mantenir la primera fase de crèdit que preveu com a màxim un total de 45 MEUR. Cinca ha avançat, a més, que "a partir d'ara" l'AREB començarà amb el procés de diligències degudes per veure quina decisió pren respecte a BPA. El ministre de Finances no s'ha pronunciat sobre què farà el FinCEN un cop s'esgoti el termini de 60 dies que va obrir per rebre comentaris "públics" sobre la investigació oberta, tot i que ha insistit que és un canal "aliè al que ha de ser el de les autoritats andorranes" que tenen "interlocució personalitzada amb les autoritats nord-americanes". Malgrat no voler valorar els comentaris al respecte, sorgits des de diferents àmbits, com la plataforma Testimonis BPA, ha afirmat que "la recerca d'un aparador personal no té res a veure amb la crida que s'està fent perquè els afectats aportin la seva experiència".

De les 76 sol·licituds presentades per rebre crèdit mitjançant el programa de finançament extraordinari per a les empreses que operen amb BPA gestionat per l'Actua Corner, se n'han acceptat 58, per un valor de 27,1 MEUR, i se n'han denegat 17, per un valor de 3,4 MEUR. D'aquests 27,1 MEUR ja s'han fet efectius 13,1 MEUR, tot i que, com ha avançat Josep Maria Missé "anem autoritzant els pagaments a mesura que les empreses els van justificant" i, per tant, ja s'ha calculat fins on arribarà allò que han demanat les empreses.

En aquest sentit el responsable de l'Actua Corner també ha informat d'un "procés de desacceleració de la línia de crèdit". De fet, la setmana passada només dues empreses van sol·licitar informació i una empresa va demanar accedir a la línia de crèdit, mentre que aquesta setmana encara no s'ha produït cap demanda. D'altra banda, l'Executiu ha constatat un percentatge molt més gran de sol·licituds per a l'operativa nacional (un 79% davant el 21% de la internacional). Això ha obligat el Govern a dotar de més capital a la part nacional i menys a la internacional, a través d'un decret que redistribueix les partides de la primera fase de la línia de crèdit, que continua preveient un màxim de 45 MEUR, però destina 34 MEUR a l'operativa nacional i 10 MEUR a la internacional, i així evita haver d'ampliar ja les línies de crèdit del Govern, que preveien un import nacional màxim de 25 MEUR, que ja es frega amb els 23 MEUR aprovats.

Missé ha assegurat que "esperàvem més activitat els primers dies però no ens sorprèn la davallada posterior, i en tot cas ho fa positivament". De fet, l'Actua Corner ha reduït la presència d'atenció al client a únicament dos tècnics. Pel que fa a les sol·licituds denegades -17-, no s'han acceptat perquè, "en el 80% dels casos", ha dit Missé, eren empreses que no tenien els saldos -o les línies de crèdit- prèviament disponibles a BPA, i no s'ha volgut incrementar el nivell de risc de cap empresa. A més, s'ha informat d'una segona modificació de caràcter tècnic, per garantir que a la data del venciment de les pòlisses o dels comptes especials aquests estiguin a saldo 0, de manera que no alterin el balanç del banc.

El Govern assegura tenir els seus interlocutors personalitzats més enllà del FinCEN

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que el Govern no utilitzarà el canal de comentaris o al·legacions al FinCEN, que estarà obert fins a finals d'aquesta setmana, perquè "és un canal molt aliè al que ha de ser el de les autoritats andorranes, que han de tenir interlocució personalitzada" amb les autoritats nord-americanes. A més, ha insistit que el paper del Govern era el d'explicar amb transparència el que s'anava decidint i que així s'ha fet, amb els objectius de preservar el valor de l'entitat, els dipòsits dels clients i els interessos dels treballadors.

Sobre el que han fet altres actors, com els accionistes de l'entitat, els treballadors, o terceres persones, Cinca ha criticat que "la recerca d'un aparador personal no té res a veure amb la crida que s'està fent perquè els afectats de BPA aportin la seva experiència". El ministre portaveu ha afegit que és "legítim que tothom ho vulgui fer però al tomb d'això no només es percep una voluntat [d'ajudar] sinó de buscar una rellevància". Cinca ha recordat, a més, que és una pràctica habitual del FinCEN demanar comentaris a les parts implicades perquè "la seva investigació és d'abast mundial i requereix informació de tot arreu", tot i que "no és una via pensada per a una comunicació oficial".

Cinca ha insistit en la necessitat de buscar solucions per a un cas que té tres causes obertes i sobre el qual "és evident que hi havia un problema" i ha reconegut que "és obvi que els accionistes vulguin defensar les actuacions que han tingut al capdavant de l'entitat".

stats