Economia 05/05/2015

Els treballadors de BPA creuen que PWC només trobarà d'il·lícit el que ja assenyalava el FinCEN

Els empleats demanen mesures laborals excepcionals per a qualsevol crisi similar que impliqui un risc sistèmic per a l'economia

Ana
4 min
Xavier Bonell i Lluís Pérez en roda de premsa / M.T.

Andorra la VellaEls representants dels treballadors de Banca Privada d'Andorra (BPA) han assenyalat, aquest dimarts, que tot fa pensar que els auditors de PricewaterhouseCoopers –que han de completar el seu informe aquesta setmana– no trobaran més comptes il·lícits que els que ja va assenyalar el FinCEN en la seva nota del 10 de març i que, per tant, es demostrarà que l'entitat "estava fent bé la seva feina". Així ho han expressat dos dels seus portaveus, Xavier Bonell i Lluís Pérez, després de detallar les demandes en matèria laboral que van traslladar aquest dilluns al Govern. La seva intenció, segons han indicat, és que es modifiqui la legislació laboral per tal que es puguin prendre "mesures excepcionals" en totes les crisis d'empreses que puguin comportar un risc sistèmic per a l'economia, com ha estat el cas de BPA. En concret, entre d'altres mesures, reclamen que els empleats de més de 55 anys es puguin prejubilar amb el 65% del salari actual, que les indemnitzacions corresponguin a un acomiadament injustificat, que els treballadors puguin recuperar els seus fons de pensions i que els que siguin acomiadats puguin allargar la cobertura a la CASS durant dotze mesos.

Els representants dels treballadors de BPA, Xavier Bonell i Lluís Pérez, acompanyats dels seus advocats, Manuel Pujadas i Vanessa Durich, han exposat aquest dimarts les demandes formulades al Govern sobre el futur laboral dels empleats de l'entitat. Bona part de les peticions comporten canvis legislatius, per la qual cosa en els propers dies es reuniran amb els diferents grups parlamentaris per tal d'obtenir el seu suport. La intenció és que la legislació laboral del país permeti prendre "mesures excepcionals" quan es tracti de problemàtiques d'empreses que tenen un pes important en el PIB del país i que per tant puguin comportar un risc sistèmic per al seu sector o l'economia en general, com és el cas de BPA, que representa gairebé un 20% del sector financer. Xavier Bonell ha anat més enllà i considera que la situació que s'està vivint pot "obrir la porta a una modificació molt més social del nostre règim laboral", i fins i tot pugui "obrir el meló de les prestacions d'atur".

Els treballadors demanen que els empleats majors de 55 anys es puguin prejubilar amb el 65% del salari, però que aquesta despesa no l'hagi d'assumir la CASS sinó que vagi a càrrec del banc dolent o del futur comprador del banc pont. Amb tot, assenyalen que la plantilla del banc és jove i amb poca antiguitat, ja que de les 147 enquestes que de moment s'han fet, només 23 persones són majors de 50 anys i 27 porten més de 16 anys a l'empresa.

Per als treballadors que passin al banc pont, demanen que se'ls conservi el salari i l'antiguitat, mentre que per als que s'acomiaden, volen que les màximes indemnitzacions, que corresponen als casos d'acomiadament injustificat, i que puguin gaudir de la cobertura sanitària i del complement que els oferia la seva mútua durant 12 mesos (i no pas 4 mesos com fixa la llei). En cas que es produeixin baixes voluntàries, demanen que puguin percebre una indemnització equivalent a la meitat de la màxima. I en tots els casos, volen que se'ls garanteixin els fons de pensió que tenien a l'entitat, així com els seus estalvis i les condicions dels préstecs concedits, de manera que el banc amb els seus recursos, hauria de fer-se càrrec de 6 milions d'euros.

Així, a banda de peticions que impliquen canvis legislatius, també es volen reunir amb l'AREB per tal que tingui en compte les demandes dels treballadors a l'hora de negociar amb possibles compradors. De la reunió d'aquest dilluns amb el Govern, els portaveus han indicat que en cap cas se'ls ha donat un no frontal, sinó que tenen el seu suport en tots els punts a negociar. L'advocat Manuel Pujadas ha indicat que no s'han extret compromisos tancats però "compromís per vehicular-ho sí".

L'informe de PWC reconfortarà a corresponsals i clients

D'altra banda, en relació a la valoració preliminar que PricewaterhouseCoopers ha de lliurar aquesta setmana, els treballadors consideren que això "reconfortarà als corresponsals i els clients", ja que consideren que hi ha "bones sensacions" i que no trobaran més comptes il·lícits que els que ja va assenyalar el FinCEN en la seva nota del 10 de març i que, per tant, es demostrarà que l'entitat "estava fent bé la seva feina".

Amb tot, lamenten que la marca BPA està morta i ja no podrà tornar a sortir al mercat, però reconeixen que les decisions preses pel Govern i l'INAF eren les necessàries. Pujadas ha afegit que des del Govern se'ls ha insistit que hi ha una relació "permanent" amb el FinCEN, de manera que la sensació és que "estan molt més serens que fa unes setmanes" en relació a les tensions amb el tresor d'Estats Units. Per això, l'advocat creu que l'Executiu no farà al·legacions d'arguments sinó fàctiques, explicant les mesures preses fins ara.

Quant a la plataforma Testimonis BPA que es va fer pública aquest dilluns, els treballadors agraeixen les mostres de suport, però han indicat que un col·lectiu d'empleats no pot donar suport a accions que pugui prendre un individual. D'altra banda, i en relació al paper dels accionistes majoritaris en tota la crisi, l'advocat dels treballadors ha dit que seria interessant que "fossin tan clars com ells" alhora d'explicar què estan fent.

Martí, obert a canvis legislatius

Precisament, el cap de Govern, Toni Martí, ha informat aquest dimarts que ha instat els treballadors a adreçar-se als grups parlamentaris, a qui transmetrà les seves demandes durant la Junta de Presidents. Martí ha apuntat que algunes qüestions les pot solucionar l'AREB però altres requereixen canvis legislatius que "es poden fer si es valora que és un circumstància excepcional i hi ha un suport molt important del Consell General".

D'altra banda, el cap de Govern ha afirmat que per ara no han decidit si presentaran al·legacions al FinCEN però ha remarcat que el millor que poden transmetre és "la feina que s'està fent des d'Andorra" que és la que "pot obrir les portes a una solució que esperem satisfactòria".

stats