Microsites Gastronomia 10/08/2016

Cava Benito: 60 anys d'impecable trajectòria

L'any 1956 Benet Lluelles i Nadal obria un negoci dedicat a la importació, comercialització i venda de vins; sis dècades més tard és un d’aquells establiments que donen valor al comerç andorrà

Menja't Andorra
3 min
Els inicis de Cava Benito

Andorra la VellaLa història neix l’any 1956, quan en Benet Lluelles i Nadal, Benito de ‘cal Trist’ -nom com se’l coneixia habitualment a Andorra-, va obrir el seu negoci, a l’actual emplaçament. En un inici estava dedicat a la importació, comercialització i venda de vins de taula, vins generosos -porto, màlaga, moscatell, fins, amontillats-, tots ells transportats en botes i bocois de fusta de roure i castanyer. La venda era a granel, com era habitual aquells anys. El comerç es va denominar Cava Benito, per donar continuïtat al mateix nom de l’anterior local, més petit i en un altre emplaçament que l’actual, encara que a la mateixa parròquia d’Escaldes-Engordany.

Més endavant, la Mònica Lluelles i Baró, filla d’en Benito, va donar continuïtat al negoci juntament amb el seu marit Josep Riberaigua i Aldosa, de ‘cal Tendre’, amb la venda dels mateixos productes i augmentant el prestigi i volum de clients, la majoria francesos com era normal en les dècades dels 50, 60 i 70. Paral·lelament, van posar en funcionament un petit hotel residència en el mateix indret i amb el mateix nom, que coincidint amb l’obertura de les primeres pistes d’esquí, va acollir els turistes pioners en la pràctica d’aquest esport i els amants de l’escalada, les muntanyes i la natura. La majoria d’aquests turistes provenien de la veïna Catalunya. Foren els inicis de l’esplendor andorrà. Els comerços, avalats pels avantatges que oferien -novetats, preus i un dinamisme que avui trobem a faltar-, eren l’atracció del turisme internacional.

Després del matrimoni de la filla d’en Josep i la Mònica, Maribel Riberaigua i Lluelles, amb Carles Magdaleno i Treserra, van entrar en la tercera generació de la Cava, procedint a un canvi estructural, modernitzant el comerç amb un original Bar-Restaurant que, juntament amb l’Hotel- Residència, donava el millor servei al gran nombre de turistes que ens visitaven, en la millor època daurada del comerç i de l’esquí del nostre país.

L’any 2000, coincidint amb l’entrada del nou segle, Cava Benito experimenta un gran canvi, retornant als inicis del 1956, transformant el negoci amb el de la importació i comercialització dels més prestigiosos whiskys escocesos, i més posteriorment integrant els whiskys produïts a la resta del món, juntament amb els millors Ron, Cognac, Armagnac, Gin, Wodka i un llarg etcètera. A la vegada, seguint també amb els productes tradicionals d’origen de la Cava Benito, els Portos, Moscatell, Xerès i vins, això sí, ara com manen els cànons, embotellats i amb totes les garanties que exigeix el mercat. Des de l’esmentada reforma del 2000, entra al negoci el fill d’en Carles i la Maribel, Jordi Magdaleno i Riberaigua, besnét del fundador i, per tant, la quarta generació que juntament amb els seus pares regenta en l’actualitat l’establiment.

Aquesta és la petita història d’un negoci i d’una família que ha aconseguit sobreviure als canviants temps que ha experimentat el comerç a Andorra. Quants establiments poden presumir al nostre país d’estar regentats per una quarta generació? És més, com comentàvem al principi, amb una línia continuista i ascendent, adaptant-se al temps i a les circumstàncies del mercat. Però això sí, amb un lema irrenunciable: qualitat i servei.

Una gran festa commemorativa

El divendres 8 d’abril d’enguany, amb l’assistència d’una cinquantena de comensals, amics, clients i proveïdors, va tenir lloc a les instal·lacions de l’Sport Hotel Hermitage de Soldeu, un esplèndid sopar, que tots els assistents van lloar per la qualitat i originalitat de les menges que va proposar i oficiar el gran Nandu Jubany. No cal dir que les begudes foren escollides per Carles Magdaleno que, per descomptat, maridaven a la perfecció amb el menú ofert.

stats