BLOG GASTRONÒMIC

Les receptes de Gracia Linde: el 'salmorejo'

El 'salmorejo' (que ja avanço que no porta salmó), és una sopa freda en la qual el tomàquet és l'ingredient principal i el pa sec el seu millor amic

Per començar les meves col·laboracions a l'ARA.ad, us porto un plat típic de Còrdova. És hora d’aprofitar el pa sec de casa.
El 'salmorejo' (que ja avanço que no porta salmó), és una sopa freda en la qual el tomàquet és l'ingredient principal i el pa sec el seu millor amic. És una recepta fàcil i econòmica que, a més d’estar boníssima, és una font rica en nutrients, baixa en calories, aporta àcids grassos bons, com els del oli d'oliva, i és molt fresca i hidratant. 
No cal engegar els fogons! Tot natural! BON PROFIT! 

Ingredients

  • 1 kg de tomàquet madur
  • 5 cm d'una barra de pa (millor si és de fa uns dies i està sec)
  • ½ gra d'all
  • 4 ous
  • Pernil trossejat petit
  • Oli
  • Vinagre blanc de xerès
  • Sal

Estris

  • Batedora
  • Bol
  • Olla petita

Elaboració

  • Submergim els tomàquets en aigua bullint durant menys de 30 segons (per poder pelar-los bé) i seguidament els deixem reposar en aigua freda durant un parell de minuts. Els pelem i trossegem.
  • Afegim al bol dels tomàquets el pa sec i ho triturem.
  • Tirem l'oli (abundant) i el vinagre blanc de xerès (poc).
  • Afegim mig gra d'all. El meu consell és treure-li el cor per evitar que se'ns repeteixi. Ho triturem tot bé una altra vegada fins que quedi molt fi.
  • Mentre preparem la base del 'salmorejo', bullim en una olla petita els ous, fins que quedin durs (10 minuts).
  • Deixem refredar els aliments a la nevera durant aproximadament una hora, ja que aquesta recepta ha de servir-se molt freda.
  • Servim en una tassa o en un plat fondo amb uns trossos d'ou dur i els encenalls de pernil.

Etiquetes