Microsites Gastronomia 16/02/2016

La xocolata: Irresistible i saludable

Xavier Vilarrubla, mestre xocolater i propietari de la pastisseria Vilarrubla, treballa amb passió un producte amb beneficis energètics i per al nostre cervell, entre d'altres

Menja't Andorra
2 min
Xocolata

L'Aldosa de la MassanaLa xocolata, producte energètic, amb múltiples qualitats per al nostre organisme, amb propietats científicament demostrades que activen el nostre cervell. És a la vegada un producte deliciós i un xic addictiu, que es fon al paladar deixant-nos múltiples sensacions gustatives.

De xocolata n'hi ha de moltes varietats i es pot barrejar amb una gran proposta d'ingredients per donar-li un toc final exquisit. Ho sap molt bé en Xavier Vilarrubla, mestre xocolater i propietari de la pastisseria Vilarrubla de l'Aldosa de la Massana, hereu d'una tradició familiar de forners de més de 75 anys i tres generacions, que es va començar a forjar al reconegut forn de Martinet.

En Xavier coneix a la perfecció l'art de la xocolata. Conscient de la importància vital de la matèria primera, l'adquireix a països tradicionalment xocolaters com l'Equador, Costa Rica o el Brasil. Allà torren el cacau per fer-ne pols, i d'aquesta, de la qual n'extreuen dos components, la part seca, que seria el cacau pur, i la mantega de cacau, la part més greixosa. De la seva barreja en surten les tres tipologies amb les quals treballen a Vilarrubla: la xocolata blanca, la xocolata amb un 60% de cacau pur, i finalment la xocolata més negra amb un 80% de cacau.

L'elaboració és força bàsica però requereix cura i passió. Cal fondre una pastilla de mantega sòlida, que deixa un oli que es barreja amb el cacau en pols, el sucre, la llet en pols -si s'escau-, i una mica de vainilla o canyella en funció del gust que li vulguem donar. Tots els ingredients es passen per la refinadora fins que queda una xocolata ben fina. El resultat és un producte exquisit i irresistible a parts iguals.

el pa Vilarrubla

Pans amb segell distintiu europeu

Els Vilarrubla són mestres xocolaters, però també experts tradicionals en l'elaboració del pa, del qual en proposen més de 25 varietats com el de nous, el de ceba, el d'olives o el músic. Tenen el distintiu d’IGP (Indicació Geogràfica Protegida) de pa català, ja que estan fets el mateix dia, sobre taulell de fusta i partint d'un procés de fermentació lenta. A Andorra no abandonen aquesta manera de treballar i, a més, han creat pans autòctons, com la barra rústica de l'Aldosa, la camperola, el pa de la iaia o el pa a la pedra, fet amb la farina procedent d'un molí de tota la vida, i amb propietats molt saludables per al nostre sistema digestiu.

També són irresistibles les ensaïmades mallorquines que elaboren el cap de setmana. I per Nadal, els torrons i les neules, també d’elaboració pròpia.

stats