FINALISTA PREMI JOVE PERIODISTA

Andorra pot ser considerat un país multicultural?

La forta immigració que ha viscut el país és a l’origen de la nostra societat multicultural

Sara Estel
3 min

Andorra la VellaEl Principat d’Andorra ha estat sempre una terra d’acollida, un país amb una llarga cultura de pau que ha evolucionat a través de la diversitat cultural i el multilingüisme. Actualment, al país hi conviuen més de 100 nacionalitats. Cal destacar que la nostra societat multicultural s’ha anat formant progressivament al llarg dels anys. A Andorra, podem trobar persones de cultura provinent dels països veïns, és a dir, de Portugal, Espanya o França. Però també podem comptar amb petites o grans comunitats que vénen d’altres països - molt més llunyans com poden ser els anglesos, filipins, indis, llatinoamericans, marroquins i molts altres més. Gràcies a aquesta immigració, la densitat de la demografia per quilòmetre quadrat d’Andorra s'ha multiplicat per quinze en seixanta anys. Fa uns anys comptàvem amb 52 habitants estrangers per cada 1.000 habitants, i avui en dia en tenim 634 per cada 1.000. Això representa que gairebé dos terços de les persones que resideixen a Andorra són estrangeres.

La multiculturització d’Andorra va començar cap als anys trenta però es va consolidar als anys seixanta i setanta. La primera onada d’estrangers va arribar entre els anys 1929 i 1933 constituïda per espanyols (castellans, catalans, murcians, gallecs, andalusos) que venien a treballar per a FHASA (FEDA actualment). La mà d’obra era sobretot de sexe masculí per poder realitzar la construcció de carreteres, infraestructures i una central hidràulica. Amb la Guerra Civil espanyola, que va esclatar al 1936, va haver-hi una forta immigració cap a Andorra de republicans. Els francesos van arribar al 1933 al Pas de la Casa i treballaven com a gendarmes. Cal destacar que actualment la majoria de la població del Pas de la Casa és francesa. Andorra atreu molts espanyols però també molts francesos. Els portuguesos van començar a arribar als anys vuitanta.

Després tenim cultures més llunyanes com algunes del continent sud-americà, en particular els argentins que vénen a Andorra per treballar durant l’hivern com a temporers a les estacions d’esquí. Els anglesos, molts d’ells, s’han instal·lat a les parròquies altes. A més a més, al nostre país tenim una comunitat molt important de filipins.

Avui en dia, la societat multicultural és representativa a Andorra. És cert que quan ens passegem pels carrers o pels parcs, podem observar la diversitat de cultures. La societat ha hagut d'adaptar-se a aquesta diversitat. Amb el temps, han pogut conviure juntes. A la meva classe hi han diversos orígens, entre ells andorrans, espanyols, francesos, portuguesos i filipins, per molt que la majoria siguin de nacionalitat andorrana. Això és representatiu de la societat multicultural. Les famílies que han arribat a Andorra han escolaritzat els seus fills amb altres nens de cultures diferents. Si analitzem els espais públics, nens andorrans han de compartir jocs amb nens espanyols, portuguesos i de tota mena de nacionalitats i de cultures.

És evident que la convivència no és fàcil i a vegades sorgeixen problemes però s’ha d’anar treballant per resoldre'ls i avançar junts perquè aquesta és la riquesa del nostre país. Tenim la sort de tenir un país amb un sistema educatiu públic i gratuït amb lliure elecció entre el sistema andorrà, francès i espanyol. De cara a l’exterior, és una manera de diferenciar-nos dels altres països que ens envolten. Els joves tenim la sort de parlar com a mínim tres llengües, i això és molt important per a nosaltres, sobretot si volem treballar a l’exterior d’Andorra.

D’aquí a un any aniré a estudiar a França, i espero que quan acabi pugui tornar a Andorra a treballar. El fet que els joves passem uns anys estudiant a l’estranger és molt enriquidor per a nosaltres, i en certa manera, també per al país perquè quan tornem, crec que tornem diferents amb una altra manera de pensar. Això és el que diuen els joves del meu voltant que conec.

Cal destacar també que el Comú d’Andorra la Vella organitza cada any actuacions i jocs, amb motiu de la celebració del dia de la Diversitat Cultural. Aquesta celebració és molt important per a les diferents comunitats que viuen a Andorra perquè aquell dia poden mostrar a tots els ciutadans com és la seva cultura, i compartir experiències.

Per finalitzar, voldria parlar de la gastronomia andorrana. També és en certa manera un mix de la gastronomia francesa, espanyola i andorrana. També tenim la sort que als supermercats del nostre país podem trobar productes espanyols i francesos (encara que cada vegada menys malauradament).

Personalment, espero que el meu país continuï treballant en aquest sentit, s’obri al món exterior, que continuem sent respectuosos envers les diferents comunitats que conviuen al país, facilitant-ne la integració i que promogui cada vegada més la diversitat cultural, sempre sense oblidar la nostra identitat i la nostra història.

stats