FINALISTA PREMI JOVE PERIODISTA

Andorra, societat multicultural

El coprincipat es beneficia d’un excel·lent nivell de vida i d’infraestructures facilitant la integració i l’adaptació de tot immigrant, que té per objectiu principal convertir Andorra en una societat multicultural i oberta a noves cultures i tradicions

Patrícia Nogueira
4 min

Andorra la VellaAndorra ha esdevingut en els darrers anys un país considerablement atraient per a nombroses i diversificades societats. És un destí, sense dubte, molt seductor, i que compta amb una residència atractiva per als forans, tenint en compte que la població immigrant representa, de fet, una gran part de la població. En efecte, a la taxa d’immigració nacional predominen les nacionalitats espanyola, portuguesa i francesa, entre d’altres, el que fa que la població immigrant representi ja més del 50% de la població total que consta de més de 70.000 habitants.

La qüestió és, quines són les motivacions dels immigrants per instal·lar-se a la nostra societat?

Doncs bé, el coprincipat, malgrat ser un país petit i refugiat a les muntanyes del Pirineu, manté una economia exemplar i seductora, així com moltes altres qualitats. Andorra és un país que viu principalment del comerç i del turisme, constituint així un PIB nominal per capita de gairebé 36.000 euros. Un producte interior brut molt més elevat que el dels països veïns, superant amb escreix els 23.000 euros d'Espanya o els 17.000 de Portugal. A més, el país està situat entre els 25 països més rics del món pel que fa a la renda per capita i és segon dins del rànquing per expectativa de vida. I és que els residents d’Andorra són els que més viuen més després dels japonesos segons dades de l’OMS. Entre les principals causes, una sanitat pública que no enveja res a la resta. El coprincipat disposa d’una bona cobertura sanitària, com ara l’afiliació a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) que és obligatòria per a tots els treballadors. Aquesta s’ocupa de la gestió de la cotització dels assegurats, dels reemborsaments i de cobrir prestacions. Andorra manté, d’altra banda, un Impost General Indirecte (IGI) de tipus general de només un 4,5%, que correspon a l’impost sobre les vendes. És el percentatge més reduït de tot Europa i està molt per sota de la mitjana europea que es troba prop del 20%. Endemés, Andorra té un envejable nivell de vida, amb una població jove situant la mitjana d’edat de la població total a 39,5 anys, gairebé tres punts per sota de la mitjana de la Unió Europea i també inferior a la dels dos països veïns.

Tot seguit, Andorra és també un destí favorable en l’àmbit laboral. Actualment, en temps de crisi, el Principat compta amb una taxa d’atur de prop del 2,5%. Una dada que situa el Principat com a un dels països amb menys població a l’atur, molt inferior al dels països veïns, com Espanya, amb gairebé un 21% de la població a l’atur, o França amb un 10,3%. A més a més, es beneficia d’un salari mitjà de prop de 2.000 euros, xifra als voltants del salari mitjà a escala europea.

Intel·lectualment, Andorra promou una educació gratuïta fins a batxillerat i de qualitat per a tothom. El Principat conviu amb sistemes educatius diversificats, amb centres d’educació andorrans, espanyols i francesos, que promouen l’ús indispensable del català, llegua nacional, i de l’anglès. A més a més, el Govern facilita un sistema selectiu de beques i ajuts.

Per als emprenedors, Andorra és un paradís fiscal de serveis amb una economia oberta, flexible i competitiva. Després que l’any 2014 el Principat afrontés la seva major reforma econòmica, la jurisdicció i els baixos impostos, així com els convenis fiscals, són favorables a la creació d’empreses i a la inversió estrangera.

El coprincipat es beneficia, doncs, d’un excel·lent nivell de vida i d’infraestructures facilitant la integració i l’adaptació de tot immigrant, que té per objectiu principal convertir Andorra en una societat multicultural i oberta a noves cultures i tradicions. En aquesta raó, Andorra promou una gran varietat d’esdeveniments per donar a conèixer la diversificada societat andorrana, com per exemple la diada de la Diversitat Cultural o la Temporada de Teatre francesa 2016.

D’entrada, amb motiu de la celebració del Dia mundial de la Diversitat Cultural, que se celebra cada 21 de maig, una multitud de països presenten els seus respectius estands explicatius i de venda de productes d’associacions culturals per donar a conèixer les seves cultures, tradicions i productes típics. Al llarg d’aquest dia de celebració, organitzat pel Comú d’Andorra la Vella, es realitzen una varietat d’actes, amb actuacions de balls i cants representatius del folklore de diversos països, i exhibicions com ara les actuacions de la Colla Castellera i de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella. Durant l’esdeveniment, els museus del Principat s'adhereixen també a la iniciativa i celebren jornada de portes obertes, per així fomentar la cultura al llarg d’aquesta diada.

Aquest gran escenari multicultural té com a objectiu donar a conèixer totes les cultures que conviuen en la nostra societat. Com ja va afirmar l’any passat l’antic cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, “és fantàstic veure la integració que han arribat a tenir aquí tants països i cultures diferents i que sembla que sigui una sola”. Aquests actes van comptar amb la col·laboració de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, que com ja assegura a la seva pàgina web “la diversitat cultural és una força motriu per al desenvolupament sostenible, així com per al diàleg entre civilitzacions i cultures, al respecte i a la comprensió mútua”.

O encara, la temporada cultural de teatre 2016 de França, que ofereix una trentena de propostes molt diverses en territori andorrà. Aquesta inclou esdeveniments en els principals dominis artístics, com és ara el cinema, la música, la dansa i les exposicions, sense oblidar la participació de la companyia de la Comèdia Francesa, així com la literatura i la gastronomia característiques del país gal. Aquesta iniciativa té com a objectiu donar a conèixer el panorama de la creació francesa i francòfona que reflecteix les ultimes tendències, segons assegura l’Ambaixada francesa. Però també apropar la seva cultura al nostre país, que l’any 2015 ja va comptar amb la col·laboració de prop de 7.000 espectadors, d'entre els quals el públic jove comença a obrir-se pas.

En definitiva, Andorra és un petit país que té la fortuna de poder afirmar, que a la nostra reduïda societat, però malgrat tot, molt variada, hi conviu gent vinguda d’arreu del món, fent del Principat un país d’acollida, en què totes les cultures, religions i races es donen la mà i fan pinya.

stats