L'Andorra Ultra Trail completa l'edició més dura i marca un nou rècord de participants

L'impacte econòmic de l'esdeveniment ha estat superior, no només per Ordino sinó per tot el país

Ana
4 min
Corredors d'Eufòria a l'arribada / M.T. (ANA)

OrdinoLa novena edició de l'Andorra Ultra Trail Vallnord arriba a la seva fi aquest diumenge després de cinc dies de competicions, i amb un nou rècord de duresa i de nombre de participants, amb més de 3.000 a manca de fer el recompte final. El director de cursa, Gérard Martínez, s'ha mostrat molt satisfet amb el desenvolupament de l'esdeveniment, ja que tot i les inclemències del temps, "s'ha demostrat que tenim una estructura sòlida que permet fer front a situacions complicades". De cara a la desena edició, Martínez ja avança que la nova prova Eufòria tindrà continuïtat, i que ja preparen alguna cosa "excepcional" per commemorar el 10è aniversari, tot i que no serà una nova cursa perquè "primer cal consolidar la nova, i assegurar la qualitat de servei i la seguretat dels corredors".

Així, Eufòria ha situat l'Andorra Ultra Trail encara més amunt en termes de duresa i de llargada, i així ho corroboraven els atletes que l'han finalitzat, aproximadament la meitat dels que la van començar dimecres. El català Xavier Arimon, que ha acabat el recorregut en 104 hores, ha explicat que el primer dia, amb els 5.000 metres de desnivell, va ser molt dur, però a partir d'allí cada cop es van anar trobant més bé i, dormint una hora i mitja diària i amb un plat calent al dia, han arribat a la meta. A diferència d'una cursa similar als Alps, Arimon considera que aquesta és diferent, "més curta però puges i baixes més, el ritme és més exigent". A més, els va pedregar i va tronar molt, cosa que va fer que es posessin nerviosos, perquè "si hi ha tempesta pot passar de tot".

Mònica Guilera, que l'ha completat amb 98 hores, l'ha qualificat de "competició duríssima", sobretot el primer dia, amb recorreguts molt alpins, amb moltes tarteres i sense cap tram pla. També considera que cal molta estratègia "per no adormir-te i mantenir-te actiu", i que calia "aprofitar els bons moments perquè els dolents venien". A banda de l'esforç físic, també ha destacat que "hi ha moments en què et falla el cap", "vas sumant cims i no saps en quin dia vius".

D'altra banda, l'andorrà Carles Font ha ressaltat la importància d'escollir bé el company de la cursa, en aquest cas Josep Roig, amb el qual van entrenar junts per poder-la acabar, cosa que han fet després de 100 hores amb bones condicions, de manera que "l'esforç que hem fet ha estat molt calculat, hem gestionat bé la cursa". "És una cursa molt especial, la gent no pot entendre el que ens ha passat perquè són situacions rares, especials, a vegades complicades", ha afegit. A més, també ha valorat que la resta de corredors han estat molt companys i s'han ajudat entre tots. Font-Roig ha estat la segona parella andorrana en creuar la meta, ja que aquest diumenge a les 3 de la matinada arribaven a Ordino Julio Rodrigues i Ceci Núñez, després de 92 hores a la muntanya.

Últim corredor de la Ronda dels cims passant per la Collada dels Meners / AUTV

Mentre continuaven arribant corredors d'Eufòria i de la Ronda dels cims, les dues curses de l'Andorra Ultra Trail més exigents, Ordino ha celebrat aquest diumenge a la tarda l'entrega de premis de l'esdeveniment, un acte que també ha servit per retre homenatge als 450 voluntaris que l'han fet possible i que enguany han hagut de respondre davant de condicions meteorològiques molt complicades.

El francès Nahuel Passerat i l'espanyol Julian Morcillo han encapçalat el podi d'Eufòria, amb menys de 68 hores, amb els txecs Pavel Paloncy i Filip Silar en segona posició, i els catalans Josep Pera, Sergi Bañeras i Salvador Vilalta en tercer lloc. La Ronda dels cims l'ha guanyat Antoine Guillon en categoria masculina i en femenina, l'italiana Lisa Borzani ha tornat a ser primera. L'espanyol Sebas Sánchez i l'andorrana Aida Fornieles han estat primers al Mític, mentre que el protuguès Armando Teixeira i l'espanyola Marta Escudero han liderat el Celestrail. Finalment, a la Marató dels cims els campions han estat l'espanyol Roberto Garcia i l'andorrana Queralt Riba.

El ministre Francesc Camp conversa amb Nahuel Passerat, guanyador d'Eufòria / M.T.

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha assegurat que "ha estat una gran festa de l'esport de muntanya", que va en sintonia amb l'objectiu de fer conèixer Andorra també per aquest tipus d'esports, i que l'esdeveniment "s'està consolidant com una de les proves més importants i més dures del món". Pel que fa a la novetat, Eufòria, considera que és una prova molt impactant "a l'abast de molt poca gent".

De la seva banda, el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha dit que "tot i que cada any diem que és insuperable, penso que cada any se supera", i ha destacat que l'impacte econòmic de l'esdeveniment "s'ha notat moltíssim", no només a Ordino sinó a tot el país. L'organització, tot i que encara no disposa de xifres, ja ha avançat que l'impacte serà superior per l'augment del nombre de corredors i d'acompanyants. Pel que fa a Eufòria, Mortés l'ha trobat "espectacular, ens ha deixat a tots bocabadats", i s'ha mostrat convençut que l'any vinent hi haurà el doble de participants. De fet, Gérard Martínez ha dit que, tot i que molts corredors, en acabar-la, asseguraven que no hi tornarien mai més, "me'ls conec i d'aquí uns dies segur que volen repetir".

A banda de la competició en si, a Ordino també s'han viscut moments especials, amb corredors que s'han posat a abocar sidra en un got un cop creuada la meta, gent que corria en favor d'una associació d'infants amb malalties cardíaques o, fins i tot, un corredor francès que quan ha arribat a Ordino, ha tret un anell i li ha demanat matrimoni a la seva xicota, que ha acceptat. També aquest diumenge a la tarda han completat Eufòria uns pares d'una nena amb una malaltia degenerativa, que van decidir completar el repte per la filla, i que han fet emocionar el públic que els esperava a l'arribada.

La 9a edició de l'AUTV es va tancar passada la mitjanit, després de l'arribada dels últims corredors de la Ronda dels Cims i d'Eufòria, que van assolir la meta visiblement perjudicats. Els darrers de la Ronda van ser Fréderic Ohanian (Illa de la Reunió) i Hidenori Kotake (Japó), mentre que l'última parella d'Eufòria eren els belgues Etienne Gregoire i Jean-Louis Leupe.

stats