Un cronometratge d'altura

Els voluntaris de l'Andorra Ultra Trail es formen per fer possible el cronometratge dels 2.700 corredors arreu del país

M.t.
3 min
Simulació del fitxatge d'un dorsal de l'AUTV / M. T.

Ordino30 ordinadors portàtils, 30 telèfons intel·ligents, un programari propi, cobertura 3G a càrrec d'Andorra Telecom i la motivació d'un bon grapat de voluntaris. Aquests són els ingredients principals per fer possible el cronometratge dels 2.700 corredors que participaran en les cinc curses que conformen l'Andorra Ultra Trail Vallnord, que tindrà lloc del 4 al 9 de juliol. Aquest dijous i divendres l'organització ha dut a terme les formacions als voluntaris per aprendre a fer funcionar el sistema de fitxatge dels atletes a cada punt de control, des dels més accessibles situats en zona urbana fins als que s'instal·laran en refugis d'alta muntanya, collades i pics.

L'objectiu del cronometratge, a banda del propi d'una competició, és doble: d'una banda garanteix la seguretat dels corredors, per detectar si algun d'ells s'ha perdut o ha patit algun problema. I de l'altra, permet oferir les dades de pas de cada participant a temps real per Internet per informar els seguidors de la cursa i els acompanyants dels atletes. Tot plegat requereix una gran logística, a càrrec del Claudi, que estarà pràcticament cinc dies sense dormir i que no dubta en animar els voluntaris a trucar-lo en cas d'un problema, sigui l'hora que sigui.

Els voluntaris, que rebran els equipaments de cronometratge a principis de setmana, s'han d'encarregar d'assegurar-se que surten amb la bateria al màxim i amb les dades actualitzades, ja que hi poden haver canvis de dorsal fins a darrera hora. Un cop al lloc assignat, han de configurar el terminal amb el punt de control corresponent per començar a fitxar els corredors que vagin passant, apropant un detector a cada dorsal. També han de registrar els abandonaments, el seu motiu i si l'atleta requereix evacuació.

Tot i que comparativament amb d'altres països, la connexió 3G i 4G en alta muntanya és molt bona, tal com assegura el director de cursa, Gérard Martínez, pot fallar en algunes zones o en alguns moments. Però “sempre hi ha solucions”, destaca un dels voluntaris més veterans, l'Adrià. El sistema emmagatzema la informació dels dorsals que van passant i quan recupera la cobertura envia les dades. O també hi ha l'opció de fer el control manual, anotant els dorsals i els temps a mà i comunicant-los per telèfon.

El responsable del cronometratge dona les explicacions a la Thaïs i l'Adrià / M. T.

La satisfacció d'ajudar a aconseguir un repte

L'Adrià, que fa de voluntari des de la primera edició de l'AUTV, explica que es gaudeix moltíssim per la satisfacció d'haver ajudat els corredors a aconseguir el seu objectiu. Col·labora amb l'esdeveniment perquè li agrada la muntanya i aquest tipus de curses, i per la implicació que suposa amb tots els companys i atletes. “Hi ha moments durs per la falta de son, però val la pena”. I és que l'Adrià, que serà cap de zona al Prat Gran d'Escaldes-Engordany al Celestrail, hi arribarà el divendres al migdia i s'hi haurà d'estar unes 24 hores.

En canvi, la Thaïs és el primer cop que farà de voluntària, per provar una “experiència nova” i viure-la amb els corredors d'un ultra trail. Ella estarà situada en el punt de control del Pas de la Casa de la Ronda dels Cims.

Nou cronometratge virtual per a Eufòria

La nova cursa d'enguany, Eufòria, també estrenarà un nou sistema de cronometratge virtual. Els corredors portaran una balisa que registrarà el seu pas per un total de 42 línies que s'han instal·lat al llarg del recorregut i enviarà les dades al sistema automàticament. Aquest sistema es podria extrapolar a la resta de curses si no fos pel seu cost, ja que el lloguer de cada balisa té una despesa de 55 euros.

Amb tot, Gérard Martínez destaca que aquests avenços són possibles gràcies al fet de disposar d'un programari propi, desenvolupat especialment per l'AUTV. Això permet que cada any es puguin incorporar noves funcionalitats, adaptar-lo a les noves necessitats i donar cada cop més informació als milers de persones que segueixen l'esdeveniment a través d'Internet.

stats