Un 57% dels equips d'Eufòria van completar el repte

La duresa de la prova va fer que només 122 dels 180 inicials arribessin a la meta

ARA Andorra
Els guanyadors d'Eufòria van arribar la matinada de dissabte a Ordino / AUTV-STEPHANE SALERNO

Andorra la VellaDe les 90 parelles -180 participants- que dimecres passat van acceptar el repte de recórrer els 233 quilòmetres i 20.000 metres de desnivell positiu de la nova prova de l'Andorra Ultra Trail, Eufòria, finalment només un 57% dels equips van poder arribar a la meta. La duresa de la cursa va fer que molts d'ells abandonessin el primer dia, ja dissenyat des de bon inici perquè fos la jornada més complicada, i finalment van arribar a Ordino 52 equips de dues o tres persones, ja que el reglament permetia a un corredor unir-se a una altra parella si el seu company abandonava. Així, van ser un total de 122 corredors els que van creuar la línia d'arribada, els primers (Nahuel Passerat i Julián Morcillo) després de 68 hores i 49 minuts, i els últims (Etienne Gregoire i Jean-Louis Leupe) després de gairebé 5 dies, a les 00.30 hores de dilluns.

Va ser un sacrifici no només present en els participants, sinó també en els acompanyants, que van haver de recórrer molts quiilòmetres i acumular poques hores de son. Alba Olmo, parella de Salvador Vilalta -que va quedar tercer juntament amb l'equip Eskaldats-, va dormir gairebé tan poc com el seu company durant les més de 73 hores que va durar l'aventura. Durant aquest temps, va preparar-li aliments, des de sushi fins a truita de patates, i dispensar-li l'aigua i begudes isotòniques perquè no es deshidratés. També va donar-li ànims durant bona part del recorregut per superar l'abandonament del seu company Esteban Monje. Finalment, en Salvador va creuar la meta tercer com a membre de l’equip inicial format per Josep Pera i Sergi Banyeres.

Alguns valents preferien prendre's l'aventura amb bon humor. Era el cas del francès Philippe Genevaux, que va portar lligat a un dels seus pals un ukelele que anava tocant durant alguns punts del recorregut. Música per a les oïdes pel seu company Gerald Bridot, amb qui va creuar la meta amb un temps 116 hores i 16 minuts. Malauradament, no ho va poder celebrar tocant el seu ukelele, que va acabar trencat a causa d’un problema amb el seu pal.

D'altra banda, la cursa reina de l'esdeveniment, la Ronda dels cims, va ser completada pel 46% dels 400 atletes que van prendre-hi part. També a la Mític es van quedar molts participants pel camí, ja que dels 415 que van sortir dissabte sota la llum de la lluna plena, van creuar la meta 212. El Celestrail el van acabar un 70% de 410 atletes, mentre que dels 617 corredors de la Marató van alçar els braços a meta 578.

Cal destacar el bon paper dels participants andorrans. A banda de la victòria d’Aida Fornieles al Mític i de Queralt Riba a la Marató dels cims, també van fer un magnífic paper a Eufòria Julio Rodrigues i Cecili Núñez, que van acabar en novena posició i van creuar la meta amb un temps de 92 hores i 2 minuts. Per la seva part, la també andorrana Sabrina Solana va brillar amb un segon lloc al Mític, mentre que Pere Riba, el germà de la Queralt, va acabar quart a la Marató.