Un total de 12.000 punts de marcatge en 600 quilòmetres

Marcar els recorreguts de l'Andorra Ultra Trail Vallnord, una de les darreres tasques a dur a terme sobre el terreny

M. T.
3 min
Un dels punts ja marcats. / M. T.

Andorra la VellaEls preparatius per a la 9a edició de l'Andorra Ultra Trail Vallnord s'intensifiquen per tenir-ho tot llest de cara a dimarts vinent, en què es donarà el tret de sortida de l'esdeveniment. Una de les tasques que s'ha de fer a últim moment, per evitar que sigui malmesa per animals o persones, és el marcatge dels recorreguts de les diferents curses. La feina es farà el dia abans i suposarà fixar en els 600 quilòmetres de recorregut la important xifra de 12.000 punts de marcatge, entre banderetes i cintes.

El director de la cursa, Gérard Martínez, explica que es necessita aquesta quantitat de material perquè "la seguretat dels corredors és bàsica", de manera que els encarregats de fer el marcatge col·loquen les banderetes o les cintes "pensant en les pitjors condicions possibles", ja que en els traçats hi pot haver boira, pot ser de nit, i els corredors poden anar molt cansats. Així, el marcatge està dissenyat per tal que des d'una bandereta es pugui veure la següent i, si és possible, fins i tot que se'n puguin veure dues. D'aquesta manera, es minimitza la possibilitat que un atleta es perdi. Martínez assegura que només s'han trobat amb aquesta circumstància "amb un corredor per edició", ja que tots ells tenen clar que "si al cap d'un minut no veus el senyal, tornes enrere". Així, l'impulsor de l'esdeveniment assegura que "realment has d'estar molt tocat per perdre't".

Tant les banderetes, que s'utilitzen en trams de prat o roca, com les cintes, per als trams de bosc, són reflectants, i el marcatge es complementa amb llums solars intermitents en ports o cims, pals de plàstic d'un metre i mig per a zones amb herba alta, i pintura biodegradable per assenyalar el camí en els pocs trams d'asfalt que hi ha. En aquest darrer cas, Gérard Martínez deixa clar que és una pintura provisional, que desapareix per l'efecte de la pluja i que com a màxim té una durada de quinze dies. També afegeix que tot el material de marcatge es retira un cop acaba cada cursa, o com a molt tard l'endemà.

Però els preparatius del terreny ja van començar fa setmanes, amb el reconeixement dels diferents camins per analitzar-ne l'estat i, si convé, arranjar zones malmeses, amb l'ajuda del comú corresponent. Pot ser el cas d'arbres caiguts o zones en les quals s'ha desencadenat una allau. Aquesta tasca s'ha dut a terme durant el mes de juny, ja que calia esperar que la neu es fongués al màxim possible.

Treballs per assegurar un punt de la Collada dels Meners / AUTV

A més, enguany també s'ha arranjat un tram perillós en el traçat de la nova cursa Eufòria, a la zona de la Collada dels Meners. Amb l'autorització del comú de Canillo i del Govern, s'han col·locat ancoratges a la roca per fer-hi passar una corda, i la intenció és que de cara a pròximes edicions es pugui substituir per cadenes que puguin mantenir-se de manera permanent. Ja fa uns anys, aquesta mesura també es va dur a terme en un pas delicat a la zona del Casamanya Nord, que es va assegurar amb cadenes des que la Marató va començar a passar per aquest punt.

La tasca de marcatge anirà a càrrec de la vintena de responsables de zona i d'un equip de voluntaris que s'assigna a cadascun dels trams. Malgrat que enguany s'estrena una nova prova, Eufòria, el recorregut no s'haurà de marcar, ja que una de les singularitats d'aquesta cursa és que els corredors hauran de seguir el traçat a través del GPS.

stats