15/12/2013

El resum anual dels resums de l'any a internet

3 min
El 2013 segons Yahoo

Cardedeu1. El més buscat a Yahoo! Els cercadors són un indicador imperfecte dels veritables interessos dels internautes, en part, per culpa dels mitjans de comunicació. En qualsevol cas, Miley Cyrus ocupa el primer lloc d'un 'top ten' dominat per les celebritats que tanca un altre adolescent, Justin Bieber, i on també apareixen l'Obamacare i l'iPhone 5. A la versió en espanyol −no necessàriament adreçada a Espanya− el personatge més buscat és Kim Kardashian, i els dos temes que resumeixen l'interès informatiu són el papa Francesc i l'atemptat a la marató de Boston.

2. Resum del 2013 a Facebook. El tipus d'esdeveniment més compartit han estat els canvis de relació, com prometre's o casar-se. El lloc més visitat a Espanya són les Rambles de Barcelona. El tema més comentat, el Sant Pare Francesc. Es pot restringir l'anàlisi a un únic estat −aquí, els temes més populars a Espanya, amb el Reial Madrid al capdavant−. Però el més interessant és el resum anual personalitzat, que fa un extracte de l'any mirant només el que ha publicat el mateix usuari.

3. El 2013 segons Twitter. Els tuits més populars de l'any en cinc categories: general, notícies, entreteniment, esports i el que anomenen 'aparador', que, curiosament, en l'edició en espanyol només conté tuits en alemany. Es pot consultar per idiomes i per mesos. El tuit d'or, retuitejat 408.266 vegades, és el de Lea Michelle acomiadant-se de Cory Monteith, la seva parella i company de 'Glee'.

4. El més vist a YouTube. El servei de vídeos de Google ha creat el canal Rewind, on es poden veure els vídeos més visionats a escala mundial i un vídeo creat específicament per a l'ocasió i basat en els anteriors. També hi ha classificacions específiques per a alguns estats, com Espanya. Òbviament, el gruix principal són vídeos, diguem-ne, musicals.

5. Els llocs més fotografiats a Instagram. Com l'any passat, Tailàndia torna a encapçalar la llista dels llocs més immortalitzats a la xarxa de fotos fetes amb el mòbil. En aquesta ocasió es tracta del Siam Paragon, un centre comercial de Bangkok, seguit de Times Square (Nova York) i de la Disneyland original, la de Califòrnia. Per ciutats, les tres més 'instagramejades' han estat Nova York, Bangkok i Los Angeles. En cap de les dues llistes apareix cap lloc de Catalunya ni de la resta de l'Estat.

6. Les millors aplis per a Android. La veritat és que no estic segur de què vol dir 'millor', en aquest cas, però Google ha destacat 14 títols del seu catàleg Play d'aplicacions per a dispositius Android, des de la versió de RTVE.es per a tauletes fins al teclat virtual predictiu SwiftKey. Té aspecte de selecció comercial local, ja que no he trobat cap relació entre la classificació, les valoracions dels usuaris o la quantitat de comentaris, ni cap equivalent de la llista en els catàlegs Play d'altres països.

Per completar el resum anual ens falta el de Google, que es publicarà aquí la setmana que ve, també abans que acabi formalment l'any. El dia 31 comprovarem si uns i altres s'han precipitat o no tancant el 2013 abans d'hora. Per disposar de resums anuals en català i restringits a Catalunya, encara haurem d'esperar una mica més.

stats