Misc 25/12/2012

Ajudeu els gals indomables d'internet

i
Albert Cuesta
2 min

S'acaba l'any 2012. Tota la xarxa està ocupada per grans empreses privades que competeixen per aconseguir i revendre la nostra atenció i les nostres dades. Tota? No! Entre les quaranta webs més visitades d'internet n'hi ha una -i només una- que no té afany de lucre, i no és precisament un llogaret: es tracta de Wikipedia, el cinquè lloc més popular de la xarxa amb 19.000 milions de pàgines servides cada mes (més de 6.000 per segon) en 285 idiomes.

Aquesta enciclopèdia, creada fa 12 anys, és un fenomen en diversos aspectes. Ha demostrat que el coneixement col·lectiu pot rivalitzar favorablement amb els repositoris elaborats per professionals. Més de 80.000 redactors voluntaris hi participen regularment escrivint més de 23 milions d'articles; durant aquest any n'han afegit més de tres milions, pràcticament tots amb alguna imatge o vídeo, i s'han fet gairebé 140 milions de correccions. El més increïble és que l'accés a la Wikipedia és gratuït, i que, per atendre el seu immens trànsit, disposa d'un pressupost anual de poc més de 20 milions d'euros, ridícul si es compara amb els altres gegants.

El 91% d'aquests ingressos procedeixen de donatius. La llista dels benefactors que hi han aportat més de 1.000 dòlars ocupa només una pàgina de la memòria anual que acaba de publicar la Fundació Wikimedia. Les fundacions Sloan i Stanton, com Pavel Durov -l'homòleg rus de Mark Zuckerberg-, hi han donat quantitats amb sis zeros, i algun dels fundadors de HP, Intel i Google hi ha aportat més de 100.000 dòlars. Però també hi ha més d'un milió de donants més modestos que en algun moment hem respost a la demanda de col·laboració que ens apareixia en anar a consultar alguna cosa. Us convido a fer-ho, també. Considereu-ho un regal de Nadal que us feu a vosaltres mateixos. I que tingueu unes bones festes.

stats