19/05/2015

Camines o aplaudeixes?

2 min

La música en directe i la campanya electoral m’estan espatllant els propòsits de fer més exercici. Per als qui passem totes les hores del dia asseguts davant un teclat i una pantalla, les polseres registradores d’activitat física semblen un bon estímul. Com un corcó, la seva aplicació et recorda cada vespre que aquell dia encara no has caminat les 10.000 passes reglamentàries i t’empeny a sortir a fer una volta per completar l’objectiu. Quan tornes a casa havent-ho aconseguit, una lleu vibració d’aprovació al canell et permet anar a dormir sense càrrec de consciència. Ara bé, quan ja has provat unes quantes polseres, comences a desconfiar-ne. Tinc comprovat que si faig el mateix trajecte a peu portant posades dues o tres polseres quantificadores o rellotges connectats, la quantitat de passes que compten pot arribar a variar més d’un 20% entre l’una i l’altra. De quina m’he de refiar? Ja els ho explicaré el dia que estigui d’humor per comptar jo les passes.

Però el pitjor no és això. També he descobert que els aplaudiments falsegen el recompte de passes d’aquests dispositius. Fa uns dies l’aplicació Misfit del meu rellotge Pebble em deia abans de sopar que ja portava caminades més de 8.000 passes, malgrat que aquell dia m’havia desplaçat sobretot en cotxe. L’explicació: em va agradar molt com l’OBC va tocar a L’Auditori la Cinquena de Xostakóvitx, vaig aplaudir-los amb ganes i cada cop de mans va comptar com una passa. El mateix m’està passant durant la campanya quan vaig als mítings d’alguns alcaldables del meu poble.

Per ser del tot fiables, els wearables hauran de perfeccionar els seus algorismes de detecció i, potser, incorporar més sensors. La bona línia sembla la del Fitbit Surge i l’Apple Watch, que complementen la detecció nocturna del moviment i la lectura del ritme cardíac per confirmar que, efectivament, estem dormint. Potser també ho podrien aplicar per detectar si estic caminant o només emocionat per una simfonia o per les promeses d’un candidat.

stats