13/01/2013

Glossari de sigles per entendre millor Twitter

3 min
Els codis de Twitter

La limitació de 140 caràcters, heretada dels missatges de mòbil, obliga a fer servir acrònims per aprofitar al màxim l'espai disponible a cada tuit. Aquí teniu alguns dels més populars. Pràcticament tots procedeixen de l'anglès, i la majoria tenen el seu origen abans de la creació de la web i de les xarxes socials.

AFAIK - 'As Far As I Know' [pel que jo sé]. Incompatible amb les sentències lapidàries que dominen la xarxa. Qui escriu AFAIK està reconeixent que potser no té la veritat absoluta, quelcom d'agrair en els temps que corren.

ASAP - 'As Soon As Possible' [tan aviat com sigui possible]. També es fa servir al correu electrònic i als xats. Si us demanen alguna cosa ASAP, volen dir 'per abans-d'ahir'.

BS - 'Bullshit' [bestieses]. Més o menys, 'bullshit' ve a significar 'caca de vaca'. Serveix per indicar que som conscients que algú ens vol vendre alguna moto.

CC - 'Carbon Copy' [còpia amb paper carbó]. Una relíquia dels temps de les màquines d'escriure. També present al correu electrònic. A Twitter es posa seguit dels noms d'un o més usuaris que volem que llegeixin el tuit, encara que no ens segueixin o que no en siguin el destinatari principal.

DM - 'Direct Message' [missatge directe]. Twitter permet enviar missatges privats als usuaris que ens segueixen. Per fer-ho, es pot escriure un tuit que comenci amb la lletra 'D' −sense la M− i el nom de l'usuari destinatari −sense @−. Hi ha qui fa servir els DM com a alternativa al correu electrònic.

#FF - 'Follow Friday' [divendres de seguiment]. Aquesta etiqueta identifica els tuits publicats amb intenció de recomanar als nostres seguidors altres usuaris a qui val la pena seguir. Hi ha el costum de fer-ho l'últim dia feiner de cada setmana, d'aquí ve el nom.

IMO / IMHO - 'In My Opinion' / 'In My Humble Opinion' [en la meva opinió] / [en la meva modesta opinió]. Qui ho escriu ens està fent saber que no es considera en possessió de la veritat absoluta. Cada vegada costa més de veure.

LOL - 'Laughing Out Loud' [riallada]. Si responem així a un tuit o un missatge, estem fent saber que ens ha fet molta gràcia.

MT / MRT - 'Modified Tweet' / 'Modified Retweet' [tuit] /[retuit modificat]. Si el tuit que volem reenviar és massa llarg per retuitar-lo directament, es pot retocar per escurçar-lo, però cal indicar que ho hem fet.

NSFW - 'Not Suitable For Work' [inadequat per a la feina]. Avisa que l'enllaç que ve a continuació porta a una pàgina que probablement ens estimarem més que no vegin les persones que tenim al voltant.

OMG - 'Oh My God' [oh, Déu meu]. Invocació a les més altes esferes per tal que ens ajudin a suportar la desgràcia que estem patint, encara que sigui en forma de tuit.

ROFL / ROTFL - 'Rolling On (The) Floor Laughing' [rodolant per terra de riure]. Per als casos especialment hilarants, en què no n'hi ha prou amb un LOL.

RT - 'Retweet' [retuit]. Algun dels usuaris als quals segueixo ha publicat aquest tuit i m'ha agradat/desagradat tant que el reenvio als meus propis seguidors, incloent-hi el nom d'usuari de l'autor i el text original sense modificar-lo.

TL - 'Timeline'. El que Twitter anomena cronologia. És la pantalla on apareixen en ordre cronològic els tuits públics que han escrit els usuaris als quals seguim, tots els que citen el nostre nom d'usuari −encara que els hagi escrit algú a qui no seguim− i els nostres.

TT - 'Trending Topics' [temes del moment]. La llista dels temes i etiquetes més comentats a Twitter en un moment donat. Es genera automàticament i encara hi ha qui, ingènuament, ho considera un reflex de l'actualitat.

WTF - 'What The Fuck' [què diantre]. Expressió de sorpresa o astorament per alguna cosa que acabem de llegir.

+1 / +1000 No és una sigla, però s'acostuma a incloure en un retuit per manifestar el nostre acord amb el que diu el tuit que estem reenviant. El número, arbitrari, indica el nostre grau d'acord.

He triat les sigles d'ús més habitual a les xarxes socials, però n'hi ha moltes més, sobretot si contemplem també altres canals, com els xats d'ordinador i de mòbil. Podeu veure'n una llarga llista aquí. Com que els adolescents són especialistes a comunicar-se en clau per aquest sistema, també hi ha una llista específica per a pares. I per recordar que aquesta mena de codis són anteriors a l'era del WhatsApp, visiteu aquest diccionari SMS creat fa uns anys per l'Associació d'Usuaris d'Internet. També podeu consultar només els termes en català

Si teniu alguna sigla preferida que no surt a la llista, us convido que ens la feu saber als comentaris al peu.

stats