16/04/2011

Ets de PC o de Mac?

3 min
Ets de PC o de Mac?

Vostè posaria un adhesiu de Windows al darrere del cotxe? Gairebé nou de cada deu ordinadors personals del món fan servir el sistema operatiu de Microsoft, però ningú no en presumeix. En canvi, els usuaris de Macintosh, que suposen només un 7% del total a escala mundial, en fan ostentació com si es tractés gairebé d'un equip de futbol o d'una secta religiosa.

De fet, hi ha trampa: Apple inclou un parell d'adhesius de la seva poma mossegada en tots els productes que ven, des dels ordinadors (iMac, MacBook) fins als reproductors multimèdia portàtils (iPod), passant pels telèfons mòbils (iPhone) i les tauletes (iPad). Per tant, molts dels que exhibeixen el logotip de l'empresa de Steve Jobs no fan servir un ordinador Macintosh, sinó un PC amb Windows. Però això no canvia el fet: Apple aconsegueix que els seus clients siguin, a més, fans de la marca que parlen del seu ordinador amb orgull, a vegades vorejant l'arrogància.

Deixant de banda l'opció relativament marginal de les diverses versions de Linux, quan un consumidor aborda la compra d'un ordinador té dues grans opcions: un PC amb Windows o un Macintosh. En el primer cas pot triar entre equips de desenes de marques, segons criteris de rendiment, funcionalitat, disseny i preu. En el segon, vulgui o no, ha d'escollir un equip d'Apple i assumir que pagarà més, si bé a canvi probablement rebrà un equip més estable i acabarà compensant la despesa suplementària amb la productivitat superior que es deriva de la facilitat d'ús. Naturalment, Microsoft sosté que no és així, ja que els usuaris ja saben com funcionen Windows i les seves aplicacions, perquè les han fet servir anteriorment a la feina o a l'escola. En canvi, hi ha aplicacions lliures, com OpenOffice, que sí que poden treballar amb els documents de format Microsoft i que funcionen tant en Windows com en Mac.

La tria entre Mac i Windows (i no PC, que són les sigles de personal computer , ordinador personal, i el Mac també ho és) depenia abans del tipus d'aplicacions que es volguessin fer servir. Des de l'any 2006, però, els Mac porten microprocessadors Intel com els ordinadors compatibles amb Windows, i això els permet, si cal, executar el sistema operatiu de Microsoft. De fet, per Alf Tejedor, editor del portal de referència Faq-mac.com, "el Mac és l'únic ordinador que permet tenir instal·lats tots els sistemes operatius i disposar del millor de cada món sense renunciar a res".

El que sí que és cert és que les aplicacions més específiques, siguin de tipus empresarial o videojocs, abunden molt més per a Windows que per al Mac. Lògicament, els programadors apunten al mercat més ampli, i al món es venen més de 12 equips amb Windows per cada Mac. Aquest fac-tor d'escala, però, també és el que proporciona a Tejedor la "pau d'esperit que dóna saber que no hi ha virus que puguin infectar un Mac, si bé cal prendre mesures per evitar transmetre'ls en cas que un usuari de Windows t'enviï un document infectat". Els programadors de virus prefereixen fer la guitza als clients de Microsoft, perquè són molts més.

Si bé la facilitat d'ús és opinable, el grau d'estabilitat no, i el cert és que els Mac es pengen molt menys. L'explicació és senzilla: Microsoft no fabrica ordinadors i quan crea Windows ha de tenir en compte milers i milers de combinacions possibles de components, ampliacions i perifèrics, amb el risc que algunes no siguin precisament òptimes. En canvi, Apple fabrica els dos components del sistema, l'equip i el programari, i pot ajustar-los exactament l'un a l'altre. Les possibilitats d'error són infinitament menors.

Microsoft i Apple se segueixen de prop. Quan Microsoft va treure Windows (1985), Apple va acusar-la d'haver intentat copiar el sistema de funcionament del Macintosh (1984), amb finestres i menús desplegables controlats amb el ratolí. Esclar que Apple s'havia inspirat en el treball previ fet per Xerox al centre PARC. Amb el temps, Microsoft es va acabar beneficiant de l'èxit d'Apple, perquè el programa per a Mac més venut és seu: Microsoft Office. De fet, l'any 1997 l'empresa de Bill Gates va invertir 150 milions de dòlars en Apple, quan aquesta passava una època difícil.

Actualment, Apple factura un 15% més que Microsoft, però val un 50% més en borsa perquè és molt més rendible: cadascun dels seus 50.000 empleats genera el doble d'ingressos que els 90.000 que té Microsoft. Totes dues segueixen intentant emportar-se els clients de l'altra: a la web de Windows hi ha tot un apartat dedicat a explicar els motius que fan els seus ordinadors més recomanables que els Mac, i Apple té una celebrada campanya d'anuncis que contraposen un usuari informal i enrotllat de Mac a un usuari corporatiu i encarcarat de PC.

stats