Misc 09/10/2012

'Smartphones': encara queda molta lliga

i
Albert Cuesta
2 min

Segons com, el mercat mundial de telèfons mòbils avançats sembla la lliga espanyola de futbol: un 53% dels aparells en ús fan servir l'Android de Google, un 20% són iPhones d'Apple i la resta es reparteix entre altres sistemes operatius que semblen incapaços de trencar el duopoli. Tanmateix, només un 22% dels 5.500 milions de mòbils que hi ha al món són smartphones , de manera que encara queda molt marge per a una remuntada. El 78% és l'objectiu de Telefónica i la Fundació Mozilla, que treballen en un nou sistema operatiu mòbil que vol competir amb els líders en mercats de menys poder adquisitiu.

El sistema es diu FirefoxOS, i permet assolir unes prestacions molt semblants a les d'un smartphone de gamma mitjana en un aparell de baix cost, que es podria vendre per menys de cent dòlars, sis o set vegades menys del que costa un iPhone. L'aparent miracle s'aconsegueix transformant les funcions, des del marcador telefònic fins a l'agenda i els jocs, en aplicacions web que s'executen amb el navegador web. El centre de R+D de Telefónica a Barcelona aporta a FirefoxOS les funcions d'integració amb l'operadora, que prometen més eficiència, un consum de bateria més baix i la possibilitat de pagar el contingut digital amb la factura del mòbil.

Els telèfons amb FirefoxOS no estaran, per tant, vinculats als serveis d'Apple i Google que tant molesten les operadores, i per això ja n'hi ha -com Sprint i Deutsche Telekom- que hi donen suport. Se n'hi troben a faltar altres, com Vodafone i alguna xinesa, però Telefónica ja té previst començar a vendre aparells al Brasil durant el 2013 i continuar per la resta de l'Amèrica Llatina. La consultora Strategy Analytics creu que durant el primer any se'n vendran de 7 a 8 milions, el doble dels iPhones i sis vegades més Androids que es van vendre durant els seus 12 primers mesos de disponibilitat.

stats