27/02/2011

Solucions a la manca d'endolls

3 min
Solucions a la manca d'endolls

Ordinadors portàtils, telèfons sense fils, reproductors de MP3, consoles de videojocs, lectors de llibres electrònics i com a mínim un telèfon mòbil per a cada membre de la família. No hi ha cap llar amb prou endolls lliures per a tants estris, especialment ara que molts consumidors consideren normal que la bateria del seu mòbil tàctil no duri més enllà d'una jornada. Sense oblidar la nosa d'haver d'anar desendollant diversos carregadors, perquè els fabricants d'aparells no es van posar d'acord en el format del connector. La situació millorarà amb el compromís de la indústria dels mòbils per adoptar el sistema micro-USB, però encara hi ha milers de milions d'aparells amb connectors específics. Per sort, al mercat ja hi ha diverses solucions que faciliten la vida del consumidor digital, fent possible carregar simultàniament més d'un dispositiu.

Per començar, tenim les bases de càrrega múltiple de sobretaula. La firma finlandesa Nokia i la catalana IDAPT ofereixen models que s'endollen a la presa de corrent domèstica i proporcionen diverses sortides per recarregar equips mitjançant connectors de diversos formats. Tots dos tenen un interruptor general per apagar-los i evitar el consum residual quan no hi ha cap aparell carregant-se. Això és important: segons Kirsi Sormunen, vicepresidenta de Nokia per a temes de medi ambient, si els 1.000 milions de persones que compren un mòbil cada any desendollessin el carregador mentre no està carregant res, s'estalviaria prou energia per proporcionar corrent a 100.000 persones durant el mateix any.

El DT-600 de Nokia (70 €) inclou cables específics per connectar fins a sis equips, que es dipositen sobre una safata o al costat, en cas de ser massa grans. El carregador d'IDAPT pot carregar fins a quatre aparells alhora; tres dels quals s'encaixen directament en algun dels connectors de la base, que es poden combinar entre els sis que inclou el pack estàndard (50 €): Nokia, SonyEricsson, Samsung, iPod/iPhone, mini-USB i micro-USB. Pel mateix preu hi ha també un pack personalitzat amb els quatre adaptadors que vulgueu. Com que no té cables, l'IDAPT presenta un aspecte més polit que el Nokia, però també resulta més fràgil, ja que són els mateixos connectors els que suporten el pes de l'aparell que carreguen, i en algun cas, com el format Nokia de 2 mil·límetres, fa patir la resistència.

Els carregadors per inducció són més còmodes, perquè eviten els cables i els connectors. Només cal dipositar els aparells sobre una superfície de càrrega, i aquesta es porta a terme per proximitat. És el mateix sistema que fan servir, per exemple, els raspalls de dents elèctrics. L'únic problema és que tot el que vulguem carregar per inducció ha de portar incorporat un receptor de càrrega. En cas contrari, cal afegir-l'hi, en forma de tapa de bateria suplementària o de funda externa, que afegeixen uns mil·límetres de gruix i no estan disponibles per a tots els models de telèfon.

Palm disposa de la base individual Touchstone (60 €) per carregar els seus mòbils Pre i Pixi. Al Mobile World Congress han presentat nous telèfons i un tablet que aprofiten el sistema d'inducció per comunicar-se dades. Però el que ens ocupa ara són els carregadors múltiples de bateria: Duracell té la base myGrid, que costa 77 € més 22 € per a la funda adaptadora de cada aparell que vulguem carregar. En la mateixa línia es troben els diversos models de carregadors Powermat, que han reduït el gruix de la tapa de bateria des dels 3,4 mm originals fins als 0,9 mm actuals. Powermat ofereix safates carregadores de sobretaula i d'altres que són plegables per portar a la butxaca, i també ha fet aliances amb fabricants d'altres objectes per integrar la superfície de càrrega per inducció en llums, calaixos i taules d'oficina. També hi ha un fabricant de mobiliari que ofereix cadires per a sales d'espera d'aeroport amb endolls convencionals i carregador Powermat per inducció, i un dels nous cotxes de General Motors inclou a la consola central dues zones de càrrega, una per als seients del davant i una altra per als passatgers del darrere.

Encara que el vostre cotxe no estigui tan equipat, també hi podreu carregar els aparells de butxaca cada vegada pugeu a bord. El fabricant d'accessoris Kensington ofereix l'adaptador PowerBolt Duo (30 €) per a l'encenedor del vehicle, que disposa de dues sortides USB en les quals podeu endollar el cables dels vostres mòbils o reproductors multimèdia. Una de les sortides proporciona prou potència per alimentar fins i tot un iPad.

Sigui com sigui, portem una crisi energètica a la butxaca: un estudi de Boston Consulting Group indica que la capacitat màxima de les bateries augmenta un 8% cada any, mentre que el consum dels aparells que han d'alimentar ho fa el triple de ràpid. Mentre no arribin altres tecnologies d'alimentació més eficients, haurem de recórrer sovint als carregadors.

Càrrega per inducció: cal una funda o un adaptador per a cada aparell.

PIDAPT4: es configura a mida.

Safata multicàrrega Nokia DT600.

stats