Misc 24/12/2012

Twitter en català, la competència iPhone-Android i el Windows 8: el 2012, en 20 claus tecnològiques

Un any dóna per a molt en el món de la tecnologia, que avança més ràpidament que qualsevol altre sector. Us el resumim en 20 fets que l'han marcat

i
Albert Cuesta
5 min
Android

1. Google avança cap a la dominació mundial amb el seu sistema operatiu Android, que ja impulsa dos de cada tres 'smartphones' que es venen al món -i quatre de cada cinc en alguns llocs, com l'estat espanyol. Cada cop el trobarem en més aparells, des de televisors fins a cotxes. Però la dispersió de versions segons fabricants complica la vida dels consumidors.

2. Paral·lelament i gràcies a Android, Samsung se situa com a principal venedor mundial de telèfons mòbils, desplaçant Nokia de la primera posició que ocupava feia una dècada. En el segment dels 'smartphones', que també havia comandat Nokia, la seva caiguda és encara més acusada, situant-se en la desena posició d'una classificació que encapçalen Samsung i Apple.

3. Però Android encara no té garantida l'hegemonia dels sistemes operatius mòbils. La fundació Mozilla i Telefónica promouen Firefox OS, una plataforma completament basada en tecnologia web que permetrà vendre 'smartphones' competitius per una desena part del que costa un iPhone. Una part del software ha estat creada a Barcelona.

4. I parlant de Barcelona, la capital catalana ha estat designada Capital del Món Mòbil per les operadores que formen el consorci GSMA Association. Fins a l'any 2018, Barcelona serà la seu i l'aparador de les principals iniciatives i activitats relacionades amb els productes, serveis i aplicacions de la tecnologia mòbil.

5. Apple ha obert a la plaça de Catalunya de Barcelona la segona botiga Apple Store més gran d'Europa i en presumeix a tot el món. Ara, les cues per ser el primer a comprar els nous aparells de la poma es podran fer al passeig de Gràcia.

6. A l'iPad li surten competidors petits. L'hegemonia de la tauleta d'Apple s'acaba gràcies al favor dels compradors per models amb sistema Android, més econòmics i amb pantalla de set polzades, com la Nexus 7 de Google. Apple ha acabat apuntant-se a la festa amb un iPad mini que Steve Jobs sempre havia rebutjat.

7. Arriba Windows 8. Microsoft se la juga renovant del tot el seu producte principal, el sistema operatiu Windows present en 9 de cada 10 ordinadors personals del món. La nova versió s'adapta bé als 'smartphones', però la seva acceptació en ordinadors encara s'ha de demostrar.

8. 20 anys dels SMS. Ja fa dues dècades que fem servir missatges curts entre telèfons mòbils, que són el mitjà de comunicació més massiu que existeix. En els mercats amb més penetració d'internet al mòbil van perdent pes davant serveis de xat com WhatsApp, però a escala mundial l'ús de SMS segueix creixent.

9. Al mes de maig, Google va obtenir a l'estat nord-americà de Nevada la primera llicència de circulació dels seus cotxes sense conductor, que fan servir una bateria de sensors de posició i proximitat per substituir els humans al volant per un programari intel·ligent que, diuen, té molts menys accidents que les persones.

10. Twitter, disponible en català. Després de 27 mesos de reclamació popular i gràcies a la feina de traducció de milers de voluntaris, la xarxa dels 140 caràcters es pot fer servir en el nostre idioma des del mes de juny. Si més no, amb l'ordinador, perquè encara queden pendents les aplicacions de mòbil.

11. Noms propis: en diverses empreses del sector hi ha hagut canvi de guàrdia: Marissa Mayer, la primera enginyera que va ingressar a Google i responsable d'alguns dels seus serveis més populars. ha assumit la presidència de Yahoo amb el mandat de frenar el declivi d'aquest clàssic de la xarxa. Una reorganització a la cúpula l'Apple ha situat el britànic Jony Ive, dissenyador dels característics productes de la poma, a la vicepresidència d'interfícies d'usuari. Paul Otellini deixa la direcció d'Intel sense haver aconseguit situar la seva empresa en el mapa dels microprocessadors per a telèfons mòbils. I Steven Sinofsky, responsable de Windows a Microsoft, surt de l'empresa uns dies després de presentar el Windows 8.

12. Facebook, que amb més de 1.000 milions d'usuaris seria el tercer país del món per població, es gasta 1.000 milions de dòlars per comprar Instagram, confirmant la seva feblesa en mòbils. Però Microsoft la supera amb els 1.200 milions pagats per Yammer, una plataforma de xarxes socials privades per a empreses.

13. Apple necessita una brúixola. En la versió 6 del seu sistema operatiu mòbil, Apple va eliminar l'aplicació de mapes de Google i en va incloure una de pròpia amb dades cartogràfiques errònies. Tim Cook va haver de reconèixer que s'havien precipitat i va recomanar als usuaris que no la fessin servir.

14. Instagram vol vendre les fotos dels usuaris. O no, segons com s'interpreti el gens aclaridor aclariment del fundador. Però els usuaris, desconfiats encara que la clàusula que ho permet ja era en el contracte original del servei, ja han començat a abandonar-lo.

15. Microsoft saboteja el seu aliat preferent, Nokia, anunciant que els 'smartphones' existents amb sistema Windows Phone 7.5 no es podran actualitzar a la nova versió 8. D'un dia per l'altre, la gamma de Nokia, encapçalada pel Lumia 900, es va quedar obsoleta als ulls dels compradors. Amb amics com aquests no calen enemics.

16. Huawei, un dels principals fabricants mundials d'equips de telecomunicacions, veu com els seus productes són vetats pels governs de diversos països occidentals, temerosos de confiar una de les seves infraestructures vitals a la tecnologia d'una empresa vinculada als dirigents xinesos.

17. Un tribunal nord-americà considera que els dispositius mòbils de Samsung són còpies dels d'Apple i condemna la primera a indemnitzar la segona amb més de 1.000 milions de dòlars, tot i que les dues empreses segueixen condemnades a entendre's. El procés judicial és només un dels molts que hi ha en curs en diversos països i posa en relleu que la competència comercial es desenvolupa cada vegada més en el camp de la propietat intel·lectual.

18. Els BlackBerry de RIM, que havien estat els 'smartphones' més venuts als EUA, han anat perdent mercat mentre s'endarreria diverses vegades la data de sortida dels dispositius amb la nova versió 10 del sistema operatiu. Al final, l'empresa renuncia a treure'ls aquest any i ho ha deixat pel 30 de gener del 2013, perdent totes les possibles vendes de Nadal.

19. Twitter restringeix l'accés a les seves dades per part d'aplicacions de tercers, ferint així de mort un ecosistema al qual deu bona part del seu èxit. L'objectiu és fomentar l'adopció de les seves pròpies aplicacions, que no són sempre les millors de cada categoria. Google també ha dit que desactivarà la sincronització del calendari i els contactes de les bústies gratuïtes de Gmail amb la versió 8 de Windows per a ordinadors, tauletes i 'smartphones'.

20. Les empreses d'internet aconsegueixen aturar al Senat dels EUA la tramitació de la llei SOPA, que hauria permès la censura del contingut digital per part del govern. El mateix govern que, en canvi, ha intentat sense èxit evitar que la regulació mundial d'internet passi de la ICANN a la UIT,UIT, on manen els estats orientals, alguns d'ells amb règims autoritaris.

stats