LA TRIA 'TECH'
Misc 29/12/2013

Les 14 notícies tecnològiques del 2013

Un recull del més significatiu que ha passat en tecnologia durant l'any, tal com ho hem vist a l'ARA

i
Albert Cuesta
3 min
Google Glass, el distintiu dels ciborgs

Electrònica per portar posada. Els anomenats 'wearables', des dels rellotges connectats fins les ulleres de Google, han fet les primeres passes, però encara els queda molt camí per introduir-se de debò en la nostra vida quotidiana.

La pantalla tàctil té els dies comptats. La complexitat dels dispositius digitals ha obert el pas al seu ús i manipulació mitjançant interfícies d'usuari alternatives, basades en els gestos, la mirada o la veu.

NSA. Les sigles de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA i les revelacions de la seva activitat gràcies a Edward Snowden representen la constatació que els governs accedeixen a la nostra activitat digital, això sí, amb la col·laboració de les empreses d'internet.

La caiguda de Nokia. L'empresa finlandesa que havia estat el principal fabricant mundial de telèfons mòbils ha perdut el favor dels consumidors, desplaçada per la coreana Samsung, i ha acabat sent comprada per Microsoft, que intenta recuperar així el seu retard crònic en el segment de la mobilitat.

I la de BlackBerry. L'empresa canadenca que havia simbolitzat els telèfons avançats per a ús professional no ha superat l'adopció massiva per part dels consumidors i ha caigut en barrina, fins al punt que no ha trobat cap comprador.

Les càmeres es fan 'smartphones'. Encara es venen càmeres fotogràfiques i de vídeo, però el dispositiu estàndard per immortalitzar −i fer públics− els moments de la nostra vida és el telèfon mòbil, que sovint aporta possibilitats impensables en una càmera convencional.

L'arrogància de Silicon Valley. Les empreses de continguts i serveis digitals ens poden semblar molt simpàtiques, però les seves pràctiques laborals, fiscals i ètiques −amb les nostres dades− són pròpies del capitalisme més salvatge.

La bombolla dels Bitcoins. La moneda virtual de moda és objecte de menyspreu interessat per part del sector financer tradicional, que la considera una amenaça per al seu oligopoli.

Aturada dels 'smartphones'. Les vendes de telèfons avançats han frenat el seu creixement i, per culpa del duopoli entre l'Android de Google i l'iPhone d'Apple, els models nous són cada vegada més clònics. Ha nascut el nou segment dels taulèfons, a cavall entre l''smartphone' i la tauleta.

Impressió 3D. La possibilitat d'imprimir objectes a l'acte sota demanda, des d'òrgans fins a armes, té el potencial de revolucionar la indústria, la medicina i la distribució.

M2M, l'internet de les coses. Amb 6.000 milions de línies de mòbil per a 7.000 milions d'habitants, el pròxim pas és connectar els objectes. S'estima que al final d'aquesta dècada n'hi haurà 50.000 milions al món.

'Big data'. L'anàlisi i tractament de grans volums de dades per transformar-los en informació rellevant ja s'està aplicant en molts àmbits de la vida quotidiana. Les implicacions del 'big data' combinat amb l'espionatge massiu són esfereïdores.

4G, els mòbils més ràpids. Les xarxes de telecomunicacions mòbils de quarta generació que ja s'estan desplegant permeten disposar en qualsevol lloc −amb cobertura− de les mateixes prestacions d'una connexió fixa.

Exèrcit Electrònic Sirià. La llista d'intrusions de 'hackers' en els sistemes de diverses empreses i mitjans de comunicació ha posat de relleu la fragilitat de la infraestructura del núvol d'internet en la qual confiem per a la nostra informació, feina i lleure.

stats