CRÍTICA XARXES
Misc 18/12/2012

Els nostres tuits tornen a ser nostres

i
Albert Cuesta
2 min

Sap vostè que tots els seus tuits són arxivats a la Biblioteca del Congrés dels EUA? L'abril de 2010 Twitter va anunciar que cedia a la institució el contingut dels milers de milions de missatges que els usuaris del servei hi hem publicat des del 2006, per tal que puguin ser estudiats pels investigadors. Una interessant iniciativa de preservació del patrimoni digital que fins ara no ha portat enlloc, perquè la biblioteca no disposa dels mitjans per posar-los a l'abast del públic.

Qui sí que podria, però no ho fa, és la mateixa Twitter, que guanya uns bons calerons llogant l'accés al seu arxiu a les empreses de màrqueting digital, que el fan servir per detectar tendències i identificar els usuaris objectiu de les seves campanyes. En canvi, els usuaris només podem consultar els 1.500 tuits més recents, ja siguin propis, d'un altre usuari, d'una etiqueta o d'una cerca. En el meu cas, són el cinc per cent dels gairebé 29.000 que he publicat. La resta formen part dels tuits efímers dels quals em queixava aquí mateix fa dues setmanes.

Si més no, fins ara. Twitter ha començat a activar en els perfils d'alguns usuaris l'opció de demanar un fitxer amb totes les piulades que han publicat fins a aquell moment, complint la promesa del seu conseller delegat de fer-ho abans de final d'any. Que els usuaris puguem accedir al contingut que hem aportat als serveis de la xarxa ja és una exigència legal a Europa, que compleixen també altres empreses com Google amb el seu Data Liberation Front. L'arxiu de tuits propis que ens proporcionarà Twitter, i que també inclou les metadades de cada piulada (lloc, aplicació, etc.), es descarrega al disc dur i es consulta per data amb el navegador web. No és la solució òptima, perquè no s'actualitza automàticament amb els tuits més recents, però és molt millor que res.

stats