14/10/2012

12 aplicacions per a viatgers freqüents

4 min
TripIt

CardedeuEn aquesta època de retallades i de videoconferències, encara hi ha persones que passen tantes hores en aeroports, avions i hotels com al despatx. Si és el vostre cas, us poden interessar aquests serveis i aplicacions, que us facilitaran els desplaçaments i l'allotjament.

Taulers de comandament de viatge

En qualsevol viatge convé tenir a mà tota la informació del trajecte i l'allotjament: horaris i números de vol, terminals de sortida, localitzadors –per imprimir la targeta d'embarcament en cas de pèrdua–, reserves d'hotel… TripIt, WorldMate i TripCase són tres serveis per anar recopilant aquestes dades i disposar-ne en tot moment en una aplicació per al telèfon mòbil.

Els detalls es poden introduir manualment, però tots permeten fer-ho de manera automàtica: només cal reenviar-los el correu de confirmació que hem rebut de la companyia aèria o l'hotel, i ells n'extreuen les dades necessàries. Si els donem permís, els dos primers fins i tot vigilen la nostra safata d'entrada i detecten tots els correus que continguin informació del viatge. Els horaris del viatge s'afegeixen al nostre Google Calendar (o altres serveis d'agenda) i es mantenen sincronitzats en cas de canvis.

Una altra funció molt pràctica és la possibilitat d'enviar totes les dades de cada viatge per correu electrònic, sigui a la família o a la gent de la feina, per tal que sàpiguen on trobar-nos en cada moment.

WorldMate també ofereix la previsió meteorològica dels llocs on viatgem, conversió de moneda i recordatori quatre hores abans de la sortida del vol, i ens indica amb quins contactes de LinkedIn coincidirem allà on anem. TripIt és la més flexible al mòbil, perquè a més d'aplicacions per Android, BlackBerry i iPhone com les altres dues, també en té per a iPad i per a Windows Phone. En qualsevol cas, les tres disposen de web mòbil que es pot veure amb el navegador de qualsevol telèfon.

Els tres serveis esmentats tenen versió gratuïta, però la seva veritable potència s'obté contractant la modalitat de pagament, que vigila contínuament els nostres vols i ens avisa al mòbil quan ens han assignat una porta d'embarcament o en cas de qualsevol canvi, com un endarreriment de l'hora de sortida. Jo faig servir habitualment BlackBerry Travel, una versió de WorldMate específica per als telèfons de RIM que és de franc, però ofereix tots els serveis del WorldMate de pagament, i he deixat de mirar les pantalles dels aeroports perquè el mòbil m'indica abans cap on he d'anar.

Al taulell de l'aeroport o de l'hotel

La diferència de comoditat entre els seients d'un avió és molt més subtil que la distinció entre classe turista i 'business'. La proximitat de la cuina o del lavabo, l'absència de finestra, l'impossibilitat de reclinar el respatller o una caixa de connexions a sota del seient del davant poden fer molt més incòmode un trajecte. Abans de facturar el nostre vol convé visitar webs com SeatGuru o SeatExpert, que recopilen la distribució de seients en més de 700 models d'avions, consultable per companyia aèria i per ruta. Un codi de colors identifica les millors i les pitjors places de cada avió, segons l'opinió de més de 45.000 passatgers en el cas de SeatGuru. Aquesta disposa d'aplicacions per a mòbils Android i iPhone, per si hem de triar seient quan ja som a l'aeroport.

La cartera infinita

Quan es viatja sovint, es poden arribar a acumular molts punts amb les targetes de fidelització de les companyies aèries i les cadenes d'hotels. Però portar-les totes sempre a sobre és gairebé impossible, de manera que és molt probable que perdeu oportunitats. La solució al problema són aplicacions com Lemon Wallet i CardMobili, on podeu guardar fotografies de l'anvers i el revers de tot el vostre plàstic per disposar-ne quan us facin falta, tant a la web com al telèfon mòbil. Naturalment, també s'hi poden guardar imatges de targetes de fidelització no relacionades amb els viatges, com supermercats, cadenes comercials, i altres tipus de documents (DNI, carnet de conduir, passaport), tot i que en aquest cas no tinguin valor legal. Lemon Wallet també permet fotografiar els comprovants de despesa, una funció molt pràctica per als qui han de passar notes a l'empresa.

El nou sistema iOS 6 d'Apple inclou l'aplicació Passbook, que fa una funció semblant, tot i que més orientada a centralitzar les targetes d'embarcament que les de fidelització. Però encara hi ha poques companyies aèries –de moment, cap de les d'aquí– que el facin servir.

Historial de viatges

Si sou prou disciplinats per anar registrant les dades dels vostres vols a la web de FlightDiary, acabareu tenint un historial detallat dels quilòmetres que heu recorregut i estadístiques sobre els aeroports que heu visitat més, els trajectes que feu més sovint, les companyies aèries que us han transportat i amb quins models d'avió, si sou més de turista o de 'business' o de seure més al costat del passadís que al de la finestra. Fins i tot us recordarà quantes tones de CO2 s'han emès a l'atmosfera per culpa de no haver-vos quedat a casa. La base de dades de FlightDiary permet recuperar automàticament les dades introduint el número i la data de molts vols, però no sempre l'encerta.

Gastronomia a bord

La web Airline Meals fa deu anys que recull fotografies de les safates de menjar que les companyies aèries serveixen als seus passatgers. Hi trobareu més de 26.000 imatges, consultables per companyia, data, trajecte i classe. Per tal de saber què és el que podeu esperar des del punt de vista gastronòmic quan hagueu de viatjar en una ruta nova. I esclar, també podeu aportar-hi les fotos de les vostres experiències.

On deu anar aquell avió d'allà dalt?

Els qui es queden a terra també tenen a l'abast eines digitals molt interessants. La meva preferida és FlightRadar24, que mostra en temps real sobre un mapa la posició dels milers de vols comercials que hi ha a l'aire en un moment donat. Fent clic sobre les icones dels avions es poden veure el número de vol, la companyia aèria, l'altitud i la velocitat de vol, el model d'avió i els aeroports de procedència i de destí. FlightRadar disposa d'aplicacions mòbils per a Android i iPhone. Les versions gratuïtes fan el mateix que la pàgina web, però les de pagament (2,39 €) incorporen una espectacular funció de realitat augmentada que identifica els avions que veiem al cel només enfocant-los amb la càmera del telèfon.

stats