Misc 12/12/2013

La màgia de Neymar brilla en un Barça que recupera el seu segell

El conjunt de Gerardo Martino ofereix pressió, control i contundència, i es classifica primer de grup

i
Albert Llimós
5 min

BarcelonaMalgrat no enamorar, el Barça va tornar a recuperar ahir contra el Celtic la seva essència, pressió alta i combinació ràpida, juntament amb el segell que vol imprimir Gerardo Martino, contundència ofensiva i desequilibri en els metres finals. Un gran Barça, allunyat encara de l'excel·lència d'abans.

El conjunt de Martino va golejar còmodament el Celtic i va certificar el primer lloc al Grup H de la Champions. Els escocesos van ser una joguina inofensiva a les mans d'un Barça que va anar de menys a més i en què va tornar a brillar la figura de Neymar, perdut durant el tram inicial, però decisiu i excels a mesura que els minuts passaven. El brasiler es va acabar enduent la pilota a casa després del seu primer hat trick amb la samarreta del Barça, just el dia que s'estrenava de cara a la porteria rival en la competició continental.

Amb Bartra a la graderia i Sergi Roberto assumint els galons d'Andrés Iniesta al mig del camp, el Barça va allunyar, ni que sigui per uns dies, els dubtes que havien generat les dues derrotes contra l'Ajax i l'Athletic. Ahir el Barça va tornar a fer un pas endavant, un pas gran en el llarg camí que li queda a l'equip per recuperar les sensacions i el futbol del gran Barça anhelat per molts.

El 6 a 1 contra el Celtic permet mirar amb més confiança el duel de dissabte contra el Vila-real i, a la vegada, encarar el sorteig dels vuitens de final de la Champions de dilluns que ve amb més autoestima. La golejada contra el Celtic no va ser cap cop d'autoritat damunt la taula, sobretot per la identitat del rival, però sí que va ser crèdit i oxigen per a un equip dubitatiu, incapaç de trobar l'equilibri en el joc que vol implantar el tècnic de Rosario. Superada la primera fase de grups, el Barça pot trobar-se en el seu trajecte al Manchester City o l'Arsenal. Això serà al febrer. Lluny, ben lluny queda la nova cita amb la Lliga de Campions, a la qual el Barça espera arribar sense incerteses i amb la figura de Messi per acompanyar el gran triomfador d'ahir, el talent i desequilibri de Neymar.

De menys a més

El partit es va posar de cara molt aviat. L'escenari ideal d'un equip defensiu com el Celtic, acostumat a parapetar-se al darrere i a fiar la seva sort a l'omnipresent Fraser Forster, se'n va anar en orris en els primers compassos, quan l'ambient encara era gèlid a les graderies del Camp Nou. El guió de Neil Lennon va esquinçar-se al minut 7. El Barça va servir en curt un córner, conscient de la seva inferioritat física, i després de bolcar la pilota al costat contrari per atacar el flanc dèbil del rival, Pedro va recuperar una pilota a la frontal i va servir per Alexis, que, després d'una retallada de més, va rematar contra la figura del porter del Celtic i Gerard Piqué va aprofitar la confusió dins l'àrea per resoldre amb sang freda. El central barceloní es va convertir en l'autor del gol número 1.000 del Barça en competicions internacionals. L'1 a 0 va ser una petita guspira, una demostració de fogositat enmig d'un partit que arrencava amb un ritme carregós i lent. El Barça controlava, però no aconseguia imprimir la velocitat necessària per empetitir el rival. A la medul·lar, Xavi i Sergi Roberto eren els encarregats de governar el duel sense complicacions, però tampoc sense brillantor.

Neymar creixent

Neymar va tornar a assumir la punta d'atac blaugrana. Des del principi el brasiler va allunyar-se del dens entramat que havia teixit Neil Lennon i va buscar la pilota en propi camp. De fet, en la primera jugada del partit Neymar va situar-se entre els centrals culers per entrar en contacte amb el joc i va fer un desmarcatge profund de 40 metres. El crac blaugrana abusava de la conducció, sempre lluny de la porteria de Forster, sortint guanyador dels duels directes amb els seus rivals, però inoperant i ineficaç perquè els detalls tècnics eren distants de l'àrea escocesa.

A poc a poc el brasiler va trobar el seu lloc dins del camp. La seva figura va créixer quan va rebre la pilota a prop, allà on els duels són decisius, i es va endur l'ovació del Camp Nou amb un parell de dríblings elèctrics. El segon, una ruleta excelsa. Quan més còmode es va sentir Neymar va ser arrencant des de l'esquerra o des del carril central amb molts metres per davant. Així va venir el segon gol del Barça. Altra vegada recuperació ràpida, carrera de Neymar en profunditat i, després d'una finta veloç, la pilota al cor de l'àrea perquè Pedro certifiqués el domini blaugrana. Per moments, Neymar es va apropar a la versió efervescent i determinant dels primers mesos, una versió de Neymar que s'ha diluït en les últimes setmanes, precisament quan se li ha exigit el rol de Messi.

El crac blaugrana va culminar els seus millors minuts amb un gol. Aquest cop no hi va haver recuperació ràpida, sinó combinació precisa, triangulació veloç i arribada des de segona línia, a l'espai. Els triangles van funcionar durant més d'un minut de control blaugrana, sense pèrdua, assaborint el contacte plaent de la pilota davant les carreres inútils dels escocesos perseguint-la. Busquets i Sergi Roberto van accelerar la jugada amb un primer toc precís, Alexis va servir en profunditat per sobre de la defensa estàtica dels jugadors del Celtic i Montoya va arribar fins a la línia de fons per servir a Neymar, que va marcar a gust al límit del descans.

Els galons de Neymar

L'ampli ventall tècnic de Neymar es va mostrar en la seva totalitat al segon temps. Als tres minuts de la represa, va tocar de primeres i d'esperó cap a Xavi, que va retornar la paret també al primer toc, i Neymar va culminar la jugada amb un xut imparable amb l'esquerra, lluny de l'abast de Forster.

El repertori va seguir creixent en qualitat i varietat. Al minut 57, Neymar va encarar Ambrose dins de l'àrea i el va superar després de combinar dos detalls tècnics, encadenats veloçment: va trepitjar la pilota fent-la passar per sota de la cama i va fer un túnel al defensa del Celtic. Amb una mica de fortuna, Neymar va superar el central i va batre per tercera vegada Forster.

No va ser l'última gran oportunitat de l'ex del Santos. Després d'una passada llarga de Mascherano, Neymar es va plantar, incrèdul, tot sol davant Forster, amb prou temps per pensar i buscar la millor manera de culminar l'atac directe dels de Martino. El brasiler va superar el porter rival, però es va embolicar amb Pedro i van desaprofitar l'ocasió per augmentar el marcador. Neymar ho va intentar un parell de cops més, un d'esperó, tot i que la pilota va colpejar en un defensa rival.

Uns instants abans, Cristian Tello va marcar el 6 a 0 en la seva primera aparició, amb un remat amb l'esquerra que va desviar, fatalment per als visitants, un defensa i va impossibilitar l'estirada de Forster. Amb el contundent marcador, el Barça va abaixar el ritme i va permetre el vaivé a les dues àrees, uns minuts finals en què el Celtic va inquietar per primera vegada José Manuel Pinto, que va celebrar a la Champions el seu partit número 100 amb el Barça. El grec Samaras va aigualir mínimament l'actuació del porter gadità i va marcar l'únic gol visitant gràcies a un poderós cop de cap a ben just tres metres de la línia de gol. Pinto, estàtic, es va quedar a la cova en la centrada lateral del conjunt de Neil Lennon. Una petita taca en la gran nit de Neymar.