30/07/2015

Norman Foster declina fitxar pel Barça per segona vegada

3 min
Norman Foster i Joan Laporta el setembre de l’any 2007, quan van presentar la maqueta del projecte.

BarcelonaDurant aquest mes d’agost el Barça decidirà quins són els despatxos d’arquitectura que competiran per fer el nou Camp Nou. Entre aquests aspirants no hi serà l’anglès Norman Foster. El britànic havia sigut l’escollit per la junta de Joan Laporta per remodelar l’estadi, però quan Sandro Rosell va arribar a la presidència va aturar el projecte del seu antecessor. L’executiva culer va arribar a un acord amb el famós arquitecte, se li va pagar una quantitat estipulada i es va guardar la proposta Foster -que preveia una façana del Camp Nou amb un alt impacte visual- al calaix.

El 5 d’abril del 2014, però, el barcelonisme va aprovar en referèndum la construcció d’un nou estadi, emmarcat dins del projecte Espai Barça. Amb l’aval dels socis, els seus responsables van contactar amb Foster, com a deferència per haver cancel·lat la seva proposta uns anys abans, perquè participés en el concurs internacional que decidirà l’arquitecte que dissenyarà el nou Camp Nou. A Foster se li va demanar que el seu despatx presentés un projecte per construir un estadi que havia d’estar acabat l’any 2021, amb capacitat per a 105.000 espectadors i amb un cost de 400 milions d’euros, d’una inversió total de 600. Foster va declinar l’oferta.

Mannarelli agafa la batuta

L’encarregat de contactar amb el famós arquitecte de Manchester va ser el responsable de l’Espai Barça, William T. Mannarelli, l’executiu que va arribar al club el juliol del 2014 per liderar la construcció del nou Camp Nou, i que va deixar la vicepresidència d’Icon Venue Group, una de les tres empreses que van assessorar el Barça durant la primera fase del projecte, per dirigir l’obra central del mandat de Josep Maria Bartomeu. L’equip de Mannarelli va enviar diferents correus a l’oficina de Foster per explicar el concurs, tant el de l’estadi com el del Palau Blaugrana, i li va preguntar si hi voldria participar. No van obtenir resposta, i llavors va ser quan Mannarelli va contactar directament per telèfon amb un dels socis principals de l’anglès. La resposta va ser clara. “Estaven massa ocupats per treballar per al Barça i només treballarien si tenien un contracte directe”, garantit, i no un concurs que els exposés a no endur-se l’obra, explica un dels interlocutors.

Després de la negativa de Foster, l’equip de Mannarelli, on també destaca la gerent Lilly Daniel, va contactar amb els altres nou finalistes que van participar en la fase final del concurs arquitectònic de l’era Laporta (Ferrater-Serra, Sanaa, Martínez Lapeña - Torres, MAP, Domingo i Ferré, Claus en Kaan, Herzog - De Meuron, GMP i CRV), i els van proposar participar novament en el concurs que es va engegar abans de l’estiu, que ara té sobre la taula 27 propostes per fer un nou Camp Nou i 19 per fer un nou Palau. Alguns d’aquests despatxos que ja es van presentar el 2007 hi han tornat, com és el cas dels catalans Domingo i Ferré.

El dia abans de les eleccions, el dia 17, els tècnics van presentar al club una llista de totes les propostes, amb una puntuació per saber si havien complert els requisits fixats en el plec de bases. Aquest agost, ara que Bartomeu ja ha tornat dels Estats Units, es decidiran els finalistes (aproximadament vuit) dels dos concursos. Finalment, al desembre (o, com a molt tard, el gener del 2016) el jurat anunciarà els arquitectes que faran el nou Palau i el nou Camp Nou. Seran dos despatxos que hauran de tenir un soci català; una part de l’estructura ha de ser local. Precisament, aquest matí, a les nou, Bartomeu es trobarà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Una cita protocol·lària, però amb el tema de l’Espai Barça sobre la taula.

stats